Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai vezető közös állásfoglalása nem sok konkrétumot tartalmaz arról, milyen kötelezettségeket vállaltak országuk nevében, ám valószínűleg ennek ellenére elindít egy olyan eseménysort, amelynek végén az Egyesült Államok elveszti domináns pozícióját a Föld nevű bolygó állami között - kezdi erős állítással cikkét Alex Lockie, a Business Insider (BI) biztonsági és nemzetközi politikai kérdésekkel foglalkozó, ifjú bloggere.

Trump messze túlment a leírtaknál, amikor egyórás, túlfűtött hangulatú sajtótájékoztatóján megígérte, hogy felfüggesztik a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat - amelyről később döntöttek is. Ez a bejelentés érezhetően sokkot okozott Szöulban és a Pentagonban, ám Észak-Korea és Kína sietett venni a lapot. Kim a helyi média szerint megjegyezte, hogy a Koreai-félszigeten akkor lehet békét és stabilitást teremteni, ha Phenjan és Washington feladják éles szembenállásukat.

Éppen ezt akarták

Fontosabb azonban Kína reakciója, ugyanis Peking évtizedek óta a dupla felfüggesztés politikáját javasolja, ami azt jelenti, hogy az dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok felfüggesztésével párhuzamosan Észak-Korea felfüggeszti nukleáris és rakétatesztjeit. Az USA mostanáig mereven elutasította ezt az ötletet, mondván: a tervezett, átlátható katonai gyakorlatok legitimek, míg phenjani rezsim atomprogramja nem az.

Ha az észak-koreai illegális nukleáris tevékenység ráveszi az USA-t arra, hogy feladja közös gyakorlatait szövetségével, annak Lockie szerint egyetlen határozott üzenete van a világ felé: az USA-t zsarolni lehet atomfegyverekkel.

Mi értelme van?

Gyakorlatok híján a tengerentúli erők elsorvadnak, ám Trump láthatóan csak arra gondolt, hogy végre van egy alkalom egyik régi mániája megvalósítására. Nevezetesen visszavonhatja az USA katonai erőit Dél-Koreából, amelyek ottani jelenlétét túlságosan drágának és haszontalannak tartja. Ha normalizálódik a két koreai állam és az USA viszonya, akkor végre haza lehet hívni a fiúkat.

Csakhogy van itt egy másik szempont is, amit az Egyesült Államok elnöke (elvileg) nem hagyhat figyelmen kívül. A Koreai-félszigeten állomásozó 30 ezer fős amerikai egység legfőbb feladata, hogy féken tartsa Kína egyre duzzadó katonai ambíciót. Az ázsiai óriás, amely utat nyitott a kapitalizmus előtt, kőkeményen nyomul a technológiai fejlesztésben és modernizálja hadseregét, átveheti az USA-tól a világ vezető hatalmának szerepét.

Gigantikus változás

Az USA katonai jelenléte Japánban és Dél-Koreában egyfajta bástya Kína folyamatosan növekvő befolyásával szemben. Ha ezt elveszti, azzal feladja saját hegemóniája fenntartásának lehetőségét.

Az Észak-Korea-csúcs záródokumentuma szerint korszakos jelentőségű találkozóról volt szó. A BI szakírója szerint lehet, hogy ez azt jelenti, hogy az USA előbb elveszti befolyását Ázsiában, majd a világon, és a Föld bolygó domináns kormányának székhelye Washington helyett Pekingben lesz.

A fotó forrása: Pixabay