A kijevi és a moszkvai vezetés is többször letette a főesküt, hogy az országaik között kirobbant konfliktus nem érinti az Ukrajnán keresztül Európába irányuló tranzit gázszállításokat. Úgy tűnik azonban, hogy ezt az ígéretet nem feltétlenül fogják betartani. Az ukrán félnek 2,2 milliárd dollár adósságát kellett volna törlesztenie hétfőn délelőtt az eddig leszállított orosz gázért, ám az erről folyó tárgyalások zsákutcába jutottak.

Nincs előrelépés, semmit sem fizetnek - idézte a Financial Times Szergej Kuprijanovot, az orosz Gazprom szóvivőjét. Nem szállíthatunk ingyen, azaz törleszteniük kell a tartozásukat - mondta Alekszej Miller, az orosz állami gázmonopólium vezérigazgatója. Emellett ki kell fizetniük a jelenlegi értékesítések teljes árát is - célzott arra, hogy a múlt héten 268 dollár/1000 köbméterről 485 dollárra emelték a gáz árát, amit Kijev nem fogad el.

Baj lesz

A Gazprom és ukrán partnere, a Naftogaz kapcsolatát évek óta viták szegélyezik. Ezek néhány esetben az orosz gázcsap elzárásához vezettek, amire válaszul az ukránok az európai szállításokat terelték el saját igényeik kielégítésére. Arszenyij Jacenyuk, a kijevi kormány feje most is arra számít, hogy Moszkva leállítja a szállításokat. Nem tudtak katonai erővel térdre kényszeríteni bennünket, ezért a gazdasági expanzióhoz folyamodtak - utalt ő is a 80 százalékos gázáremelésre.

Gyorsuló tempóban közeledünk egy újabb gázháborúhoz - értékelte az törlesztési vitában kialakult patthelyzetet Valentyin Zemljanszkij ukrán energiapiaci szakértő. A Gazprom, amely az Európába szánt gáz harmadát Ukrajnán átvezető vezetéken át szállítja le, el akarja kerülni a leállást, ami a megbízhatatlan partner imázsát kölcsönözné neki.

Nem lesz semmi baj

Eközben Ukrajna tovább támogatja a lakossági gáz árát, ami azt jelenti, hogy a büdzséből fizetik a költségek negyedét. Ugyanakkor a Naftogaz, amely állami gázszolgáltatóként kénytelen ezt a támogatást nyújtani, éppen emiatt csőd közeli helyzetben van. A múlt héten a cég Moszkvába látogató delegációja megpróbált újabb fizetési haladékot kicsikarni, de nem járt sikerrel.

Az oroszoknak nem érdekük a gázcsap elzárása, mert azzal végképp elvesztenék az Ukrajnából származó bevételt és felgyorsítanák szomszédjuk és az EU energetikai együttműködésének erősödését - véli Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piaci elemzője, akit a CNBC idéztett. Nem látja veszélyben az európai gázszállításokat rövid távon az International Gaz Union egyik vezetője, Jerome Ferrier sem. Véleménye szerint mind az eladó, mind a vevők erősen elkötelezettek üzleti kapcsolatuk fenntartása mellett.