Az USA felkészült egy észak-koreai támadásra

Sikeres volt az a keddi teszt, amely során az Egyesült Államok elhárította egy feltehetően olyan interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) támadását, amelynek kifejlesztésén Észak-Korea munkálkodik - adta hírül az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.
Domokos Erika, 2017. május 31. szerda, 07:55
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai hadsereg egy ICBM-hez hasonlatos robbanófejet lőtt ki a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollról Alaszka partvidékének irányába a légkörön kívülre, majd egy megsemmisítő rakétát küldött a magasba a kaliforniai Vandenberg légibázisról. Utóbbi lelőtte az előbbit a Csendes-óceán fölött - írja az MTI.

A földi telepítésű rakétavédelmi rendszert (GMD) az Egyesült Államok arra fejlesztette ki, hogy még a légkörbe visszatérésük előtt megsemmisítse az ellenséges robbanótölteteket. A rendszer az Egyesült Államok nyugati partvidékén telepített, földi indítású (GBI) elhárító rakétákból és Alaszkában lévő radarból áll.

Jim Syring altengernagy, a Pentagon illetékes hivatalának igazgatója a sikeres kísérlet után kiadott közleményében hangsúlyozta: "ez a védelmi rendszer életfontosságú hazánk biztonsága számára, és a teszt azt mutatja, hogy van alkalmas, megbízható elrettentő eszközünk egy nagyon valóságos fenyegetés ellen".

A földi telepítésű rakétavédelmi rendszert 1999 óta már tizenhét alkalommal próbálták ki, de csak kilencszer volt sikeres. A legutóbbi tesztre 2014-ben került sor.

A hivatalos amerikai álláspont szerint a most tesztelt védelmi rendszer az erősödőnek tartott észak-koreai fenyegetés ellen védi az Egyesült Államokat.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes az idén februárban egy interjújában arról beszélt, hogy Oroszország - folyamatosan fejlesztve elrettentő arzenálját - közel áll ahhoz, hogy hadrendbe állítsa legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit, amelyek szerinte képesek legyőzni az amerikai rakétavédelmi rendszereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.05.31 10:27

mellékesen jókora fricska ez az moszkvának és pekingnek, ezzel megvalósult reagen csillagháborús terve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html