Új "bevándorlók" jelentek meg Bécsben

Bécs belterületein is egyre többször jelennek meg a környező erdőkben élő rókák, az utóbbi öt évben összesen 1100 alkalommal észlelték őket a legélhetőbb város különböző pontjain - adta hírül a város kereskedelmi irodája.
Szepesi Anita, 2018. december 19. szerda, 20:39
Fotó: Napi.hu - Bécsi rókák/MA 49 - Forst- und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien

Az osztrák főváros Floridsdorf vagy Donaustadt kerületeiben járva, nagy eséllyel találkozhatunk rókákkal, de akár a Schönbrunni kastély parkjában is összefuthatunk egy-egy példánnyal. Különösen kedvelt helyek még a Wienerwald közelében található magánterületek és a város nagyobb parkjai. Erre az eredményre jutott a Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU és a Bécsi Állatorvosi Egyetem, a Vetmed Bécs közös kutatócsoportja.

A laikusokból és tudósokból álló csapat összegyűjtötte az utóbbi évek lakossági bejelentéseit és elemezte azokat. Német nyelvterületen ez az első átfogó elemzés a városban fel-feltűnő állatok viselkedéséről és mozgásáról. Mivel a vadon élő állatok legtöbbször magánterületre tévednek be, ezért eddig nehéz volt átfogó képet alkotni a viselkedésükről - mondta Theresa Walter, az Állatorvosi Egyetem vadállatokkal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa.

A lakossági bejelentések alapján létrehoztak egy adatbázist, amelynek segítségével nemcsak a rókák viselkedését sikerült feltárniuk, de az is kiderült például, hogy minél magasabb az egyes bécsi kerületekben élők végzettsége, annál több bejelentés érkezik onnan.

HOZZÁSZÓLÁSOK