A nyilvánosság kizárásával tartandó találkozót az osztrák pénzügyminisztérium szervezi, az eseményen jelen lesznek a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Világbank magas rangú tisztségviselői. Az informátorok szerint a bankárok találkoznak az egykori kommunista országok és a térség bankszektorában meghatározó szerepet játszó Ausztria, Olaszország, Franciaország, Belgium és Németország felügyeleti szerveinek képviselőivel.

A tanácskozás résztvevői megpróbálnak megoldást találni arra, miként lehetne megóvni a kelet-európai országok gazdaságát azoktól a negatív hatásoktól, amelyek abból adódnak, hogy a nyugat-európai bankok visszafogják hitelezési tevékenységüket.

A nyilatkozók szerint ugyanakkor elkerülhetetlen a hitelfolyósítás mérséklése Kelet-Európában, miután nagy a nyomás a bankokon, hogy javítsák tőkemegfelelési mutatóikat, és fogják vissza leánybankjaik finanszírozását.

Az informátorok szerint a megvitatandó kérdések egyike lehet, hogy kvótákkal korlátoznák a bankhitelezés csökkentését. Emellett megvizsgálják, hogy a nemzetközi hitelezők, mint az IMF vagy az EBRD, hogyan tudják előmozdítani a hitelezést a kelet-európai országokban tőke, likviditás vagy más eszközök bevetésével. Konkrét eredmények eléréséhez azonban még további találkozókra is szükség lesz a nyilatkozó források szerint.

A mostani tanácskozásnak már vannak előzményei: 2009-ben osztrák bankok és a pénzügyminisztérium indítványára jött létre az úgynevezett Bécsi Kezdeményezés. A csoport - amelyben a térségben aktív nyugati bankok, valamint a jövő hétfőn Bécsben találkozó hatóságok képviselői vesznek részt - akkoriban hozzájárult a régió gazdaságának a stabilizálásához. Kollektíven elkötelezték magukat, hogy nem csökkentik a hitelfolyósítást a térségben, és a nemzetközi hitelezők is támogatásukról biztosították ezeket a törekvéseket.