Bécsi merénylet: őrizetbe vettek Linzben egy férfit (frissítve)

Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után - jelentette kedden az ORF osztrák közszolgálati televízió az MTI szerint. Közben az osztrák belügyminiszter azt nyilatkozta, semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 3. kedd, 15:11
Fotó: AFP

A férfit, akiről közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök - jelentette az ORF osztrák közszolgálati adó, amely hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

Felső-Ausztria kormányzója és az országos rendőrfőkapitány is megerősítette az őrizetbe vételt.

Thomas Stelzer kormányzó keddi linzi sajtóértekezletén közölte, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinél házkutatást is tartottak. Az őrizetbe vételt a Cobra rendőrségi kommandó hajtotta végre "különösebb felhajtás nélkül" a bécsi ügyészség utasítására - közölte Andreas Pilsl országos rendőrfőkapitány. Tartanak a kihallgatások - tette hozzá.

Egy merénylő lehetett

Közben az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben - közölte kedd délután Bécsben Karl Nehammer a 24.hu szerint. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy embert ölt meg, 22 másikat megsebesített.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség eddig tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre.

Ausztriában a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe és háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Szlovákiából származhatott a támadók fegyvere

Korábban az MTI arról adott hírt, hogy a heure.at osztrák hírportál úgy tudja, szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a hétfői bécsi terrorista támadás elkövetője használt. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.

"Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük" - mondta a belügyminiszter a televíziónak.

Az osztrák hírportál úgy tudja: a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

Megerősítették a határvédelmet

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. "Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait" - jelentette ki Mikulec.

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.11.03 15:49

még él?
először lelőni
utána kérdezni
iszlamista vagy ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html