Beindulhat az amerikai ipar

A várt 2 helyett 2,6 százalékkal emelkedett a tartós iparcikkek rendelésállománya az Amerikai Egyesült Államokban.
portfolio.hu, 2014. április 24. csütörtök, 15:03
Fotó: Reuters

Az igen változékony közlekedési szektor nélkül az ipar rendelésállomány 2,0 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi minisztérium jelentése szerint minden fő szektorban volt bővülés. A számítástechnikai szektorban a rendelésállomány növekedése például 5,7 százalékos volt, ami három és fél éve a leggyorsabb növekedés a szektorban.

 

A tartós cikkek gyártására szakosodott feldolgozóipari vállalatok új megrendeléseiről havi rendszerességgel (26. körül) közöl adatokat az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma (The Census Bureau of the Department of Commerce). Első körben előzetes adatokat tesz közzé a tárca. A felülvizsgált és részletes adatok két héttel később, a teljes ipari statisztikákkal egyidejűleg látnak napvilágot.

Első körben három adatot közöl a tárca: a rendelésállomány, a szállítások és a teljesítetlen megrendelések nominális értékeit. A rendszeres adatrevízió és a jelentősebb havi változások ellenére a rendelésállományt a legfontosabb feldolgozóipari indikátorok között tartják számon. A képet torzíthatják a repülőgépgyártók és a hadászati cikkek gyártására szakosodott vállalatok adatai, így érdemes az ezeket figyelmen kívül hagyó adatokra figyelni.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK