Beindult Észak-Korea ördögi terve

A szakértők Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hátsó szándékait látják a mögött, hogy a sztálinista rezsim feje engedélyezte az országa és Dél-Korea közötti tárgyalások újrakezdését. Donald Trump amerikai elnök saját sikerének tartja a kedvező változást, amely azonban vékony jégre csalhatja Dél-Koreát.
Komócsin Sándor, 2018. január 5. péntek, 10:58
Fotó: Pixabay

Észak-Korea elfogadta Dél-Korea javaslatát arra, hogy a két ország képviselői január 9-én Panmindzsonban kétoldalú tárgyalásokat kezdjenek. Ezzel gyakorlatilag újraindulnak a 2016 februárjában megszakított egyeztetések - adta hírül az InfoRádió az MTI-re hivatkozva. A megbeszélések témája az észak-koreai sportolók részvétele lesz a februári téli olimpián a dél-koreai Pjongcshangban.

Phenjan pozitív reakcióját segíthette, hogy kevesebb mint egy nappal korábban Washington és Szöul bejelentette: elhalasztják az amerikai és a dél-koreai hadsereg minden év tavaszán megtartott közös hadgyakorlatát - írta a Financial Times Ezek a katonai felvonulások mindig növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, és alapot adnak arra, hogy Észak-Korea provokálja ellenségeit.

Spekulációk

Miután a sztálinista diktatúra novemberben sikeresen tesztelte eddigi legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, majd Kim Dzsongun bejelentette, hogy befejezték az ország nukleáris haderejének felépítését, a szakértők elkezdtek spekulálni azon, hogy az északi rezsim nyitottá válhat az atom- és rakétakísérletei miatt felerősödött feszültség enyhítésére.

Bár ez lényegében teljesült a déli tárgyalási ajánlat elfogadásával, a Koreával foglalkozó elemzők szkeptikusak ezek eredményeivel kapcsolatban. Úgy látják, hogy Észak-Korea fő célja az lehet, hogy az enyhébb nemzetközi környezetben tovább folytassa atomfegyverprogramját. Elsősorban az lehet a céljuk, hogy egyre több nukleáris robbanófejet halmozzanak fel.

Éket verni

Emellett sokan figyelmeztetnek arra, hogy az észak-déli enyhülés leple alatt Phenjan igyekezhet éket verni Washington és Szöul közé. Ennek alapot adhat, hogy a két szövetséges ország elnöke másként látja, mit kellene tenni az Észak-Korea jelentette fenyegetés elhárítása érdekében. Az USA-ban attól tartanak, hogy a két koreai állam párbeszéde felhígíthatja a hivatalos amerikai politika, azaz a maximális nyomásgyakorlás hatását.

Dél-koreai tisztviselők azzal hárítják el ezt az aggodalmat, hogy a felújított egyeztetések témája csupán az északi sportolók részvétele a téli olimpián. A déli szakértők is tisztában vannak azzal, hogy Phenjannak nem érdeke leszerelni nukleáris fegyvereit vagy akárcsak befagyasztani azok fejlesztését.

Trump győzött

Donald Trump az USA elnöke twitterüzenetben sietett tájékoztatni a világot, hogy az északi rezsim azért ül tárgyalóasztalhoz, mert ő keményen és határozottan lépett fel vele szemben, megfenyegette Kim Dzsongunt, hogy kész az amerikai hadsereg teljes elejével lecsapva eltüntetni a föld színről Észak-Koreát 25 millió lakójával együtt.

Szöulban abban reménykednek, hogy az északi sportolók részvétele az olimpián utat nyit a régióban a feszültség enyhülése előtt. Az egyeztetéseken hosszabb távon még a szomszédos rezsim nukleáris programja is szóba kerülhet.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Dél-Korea megsértheti az Észak-Korea elleni szankciókat, ha pénzügyi támogatást ajánl az szomszédos ország sportolóinak olimpiai részvételéhez vagy meghív, illetve beenged területére olyan személyeket, akik a nemzetközi közösség feketelistáján szerepelnek.

A nyitókép forrása: Pixabaly.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2018.01.05 17:04

dél korea semmiképp sem akar háborút, mert óriási veszteségeket szenvedne, míg az usa lazán porig rombolhatná észak koreát anélkül, hogy az amerikai lakosság bármit is észrevenne.

úgyhogy trump könnyen beszél, azzal tisztában van, hogy a hencegések ellenére észak korea még jópár évig nem lesz képes elérni az usa területét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html