Beüthet az újabb katasztrófa - FT

Visszatérhet-e a 2008-2009-es pénzügyi összeomlás - ezt találgatják az elemzők annak kapcsán, hogy az amerikai Fed szerdán minden bizonnyal befejezi kötvényvásárlásait, és ezzel megszűnik a pénzpiacokon éveken át hömpölygő pénzáradat.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 09:40

Amikor az amerikai jegybank, a Fed 2008 végén elkezdte kiterjedt eszközvásárlási programját, azt a célt tűzte maga elé, hogy hatalmas pénzösszegekkel árassza el a piacot. A likviditási árhullámoktól azt várták, hogy az akkor éppen rettegő befektetők megnyugszanak, kiveszik a pénzüket a biztonságos menedéknek számító befektetésektől (például amerikai államkötvényekből, bizonyos devizákból, köztük svájci frankból vagy az aranyból), és kockázatosabb üzletekbe kezdenek - emlékeztet a Financial Times (FT).

A cikk apropója, hogy a Fed szerdai kamatdöntő ülésén várhatóan lezárja kötvényvásárlásait, azaz megszűnik a piacokat elárasztó pénzeső. Senki sem tudja milyen hatással jár ez a nagy változás, miután a piaci szereplők az elmúlt hat évben hozzászoktak a különlegesen kedvező pénzügyi feltételekhez. A Fed terve működött: a fél évtizede alacsonyan álló kamatok és a likviditásbőség arra késztette a befektetőket, hogy belehasítsanak a nagy hozamot ígérő rizikós bizniszekbe.

Verseny

Egész pontosan egymás lábát taposva kapkodtak a lehetőségek után, mégpedig úgy, hogy saját tőkéjüket az alacsony kamatok miatt filléres hitelekkel kiegészítették ki. Az erős kereslet aztán megteremtette a kínálatot is: beindult a Wall Street értékpapírosítási nagyüzeme, a pénzügyi gyár, amely vállalati hiteleket, ingatlan-jelzálogkölcsönöket és subprime, magyarul másodrendű (azaz gyenge, kockázatos adósoknak nyújtott) autóhiteleket csomagol össze magas hozamot ígérő értékpapírokba.

A végeredmény az lett, hogy például bóvlinak minősülő vállalati kötvényből 359 milliárd dollárnyit értékesítettek tavaly a pénzügyi befektetőknek - idézi az FT a Dealogic adatszolgáltató adatait. A cégek újrafinanszírozták lejáró adósságaikat, az befektetők pedig a nagyobb rizikóért cserébe szép hozamot zsebelhettek be.

Még több verseny

A kérdés az, hogy a kockázatos eszközök értékesítésének felpörgése végül nem vezet-e az értékpapírok összeomlásszerű értékvesztéséhez, ahogy az elődeikkel történt a 2008-2009-es pénzügyi válságban? Ezzel a Fed monetáris enyhítésének sötét örökségévé válnának, hasonlóan ahhoz, ahogy a hat évvel ezelőtti katasztrófát részben az azt megelőző évek alacsonyan tartott kamatszintje okozta.

A híres tapering
A Fed 2013 decemberében kezdte el csökkenteni havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlásait. A rendkívüli monetáris enyhítés visszavonásának elnevezése lett a szakzsargonban a tapering. A tízmilliárd eurós vágást követően az akkori várakozások úgy szóltak, hogy a Fed további hét kamatdöntő ülésén, 2014 októberére zárhatja le a taperinget. Ez eddig így is ment, ám az elmúlt hetekben ellentmondó jelzéseket adtak a jegybank döntéshozói. Egyesek fenntartanák a jelenlegi, havi 15 milliárdos kötvényvásárlást decemberig, míg mások lezárnák a folyamatot.

A monetáris enyhítés azt jelentette, hogy a befektetők egy olyan intézménnyel versenyeztek a befektetési lehetőségekért, amely korlátlanul bővíthette forrásait - utal az amerikai jegybank pénzteremtő képességére Manish Kapoor, a West Wheelock Capital tőketársaság szakértője. Ez egyre vadabb kockázatvállalásra késztette a befektetőket.

Őrült verseny

A legjobb példa a kockázatos hitelek elszaporodására az említett másodrendű autóhitelekkel fedezett értékpapírok értékesítésének felfutása. Idén eddig 17,4 milliárd dollárnyit értékesítettek ezekből a csomagokból, ami azt jelenti, hogy éves eladásaik jó eséllyel meghaladják majd a pénzügyi válság előtt elért szintjüket.

Számos vállalkozás keres jó pénzt azon, hogy összehozza azokat az autóvásárlókat, akik szerény anyagi helyzetük miatt normál körülmények között nem kapnának hitelt, azokkal a befektetőkkel, akik a zsíros profit érdekében megkockáztatják, hogy mégis adnak nekik kölcsönt. A rizikójukat csak az enyhíti, hogy a bizonytalan követeléseket jó adósoknak nyújtott hitelekkel együtt vásárolják.

Az másodrendű autóhitel-csomagok iránti kereslet olyan erős, hogy a Flagship Credit Acceptance pénzügyi szolgáltató úgynevezett előfinanszírozást is kínál. Ennek keretében olyan összecsomagolt autóhitel-értékpapírokat kínálnak eladásra, amelyek hiteleit még nem is értékesítették az autókereskedők. Ilyen "előfinanszírozásra" utoljára a 2008-2009-es összeomlás előtt volt példa. Akkor a másodrendű jelzáloghitelekkel fedezett értékpírokat kereslete haladta meg a kínálatot.

Take it easy!

Vannak olyan elemzők is akiket nem igazán aggaszt a piac összeomlásának veszélye. Szerintük a hat évvel ezelőtti válság bebizonyította, hogy az amerikaiak hamarabb veszítik el lakásukat, mint autójukat - könnyebben kifizetik az utóbbival kapcsolatos törlesztőrészleteket, mint az előbbivel kapcsolatos adósságukat. Emellett összességében a csomagolt hitelek piaca jóval kisebb, mint amekkora a krízis előtt volt.

Ennek ellenére a piaci szereplők idegesek. Azon studíroznak, hogy a befektetők nem vásároltak-e túl sok olyan értékpapírt, amely kockázatosabb annál, mint amilyennek látszik. Az átláthatóságot rontja, hogy sokan - kihasználva a példa nélkül alacsony kamatokat - származékos üzletekbe is belefogtak, hogy növeljék hasznukat.

Ha azt mondjuk a befektetőknek, hogy a gazdasági fejlődés lassú (azaz a hagyományos ágazatok cégei belátható időn belül nem ígérnek komoly hasznot), ám a jegybankok a barátaik (mivel olcsó pénzt kínálnak nekik), akkor elkerülhetetlenül beindulnak - idézte az FT Mohamed El-Eriant, a Pimco alap korábbi befektetési igazgatóját. Nem fognak kihagyni egyetlen kockázatos lehetőséget sem a hozam utáni hajszában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.10.29 18:25

@unortodox: Majd kérdezd meg őseidet - ha még él valakid abból a generációból- , hogy milyen volt a millpengős világ....A fedezet nélküli pénznyomtatásról ennyit.
Az USA megteheti, mert hatalmas a belső piaca, a szociális kiadásai relatíve alacsonyak, a termelékenysége viszont magas. Egyedül nagyobb az általa előállított GDP mint az EU és Oroszország együtt.
Az USA még egy háború költségeit is szét tudja teríteni.
Majd elmélkedj el azon, hogy nekünk milyen eszközök állnak rendelkezésünkre.

Még a pénz nyomtatásához való papírt is mástól vesszük:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.10.29 16:25

@unortodox: Na mi van rájöttél? Ezért nem szabad szabadságharcolni, mert megnyerhetetlen, amíg a FED-nél van a pénzgyártás monopoliuma. Ez csak sok-sok nemzet összefogásával törhető meg. Erre mit csinálunk mi? Mindenki ellen harculunk, ahelyett hogy összefognánk. Mert nagymagyar barmok vagyunk, gondolkodni nem tudunk, csak dörgölődzni. Hol Rómához (Szt. István), hol a törökhöz (Szapolyai), hol Leninhez (Kun Béla) hol Hitlerhez (Horthy), hol Sztálinhoz (Rákosi), hol Putyinhoz (Orbán meg Te). Ennyi a magyarság? Szerintem nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.29 12:11

..szerintem nem csak usá-nak szabadna akármennyi pénzt nyomni ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html