Bizalmi szavazással indította a hetet a görög parlament. Az ellenzék legnagyobb pártja, a radikális baloldali Sziriza a volt közmédia, az ERT székházában - illegálisan - dolgozó újságírók kilakoltatása, illetve az ez ellen szervezett tüntetés könnygázfelhőbe burkolózott feloszlatása miatt kívánta megbuktatni a kormányt.

A 300 fős parlamentben 294-en voksoltak a bizalmatlansági indítványról: 153 kormánypárti képviselő ellene, 124 mellette volt, 17-en tartózkodtak. A koalícióban részt vevő baloldali Paszok egyik képviselőnője a kormány ellen szavazott, ezért azonnal kirakták a frakcióból és a pártból. Így a kormánytöbbség három főre olvadt.

A szavazást - amely előtt tegnap este háromezer ember tüntetett Athén főterén - háromnapos durva hangnemű vita előzte meg. Antonisz Szamarasz miniszterelnök azzal vádolta ellenfeleit, hogy káoszba akarják taszítani az országot. A Sziriza szerint viszont az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel együttműködő kormány megszorításai lerombolják a társadalmat. Az ellenzéki párt ezért előre hozott választásokat akar.

Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter megerősítette, hogy az EU-ECB-IMF trojkával folytatott tárgyalásokon nem mennek bele semmifélre "horizontális" intézkedésekben, azaz újabb átfogó bér- és nyugdíjcsökkentésbe, illetve elbocsátásokba. Enélkül viszont nehéz lesz megtalálni a jövő évi büdzsén tátongó több száz millió eurós lyuk betömésének forrását. Elemzők szerint nincs esély arra, hogy a kormány és a trojka tárgyalásai eredménnyel járjanak az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki találkozója előtt.