Boríthatja a csúcsot a magyar-cseh-lengyel-szlovák kvartett

Nem támogatják a visegrádi négyek a brit reformterveknek azt az elemét, amely bizonyos feltételek mellett korlátozná a szigetországban dolgozó EU-s vendégmunkásoknak járó gyermektámogatás összegét, ezért elmaradhat a reformcsomag elfogadása a csütörtökön kezdődő csúcsértekezleten.
Napi.hu, 2016. február 17. szerda, 11:21
Fotó: Napi.hu

Egységesen léphetnek fel a visegrádi négyek az Európai Unió csütörtök-pénteki csúcsán az unió más államaiból Nagy-Britanniába érkező vendégmunkások otthon maradt gyermekeinek szociális juttatásai ügyében - jelentette a Guardian.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy a brit reformok elfogadtatásáig még egy pluszmérföldet meg kell tenniük az EU vezetőinek a V4-ek álláspontja miatt.

A négy kelet-közép-európai ország ellenzi, hogy a vendégmunkások otthon marad gyermekeinek járó juttatásokat az érintettek hazájának árszínvonalához igazítsák.

Az ördög a részletekben

Jelenleg brit kollégáikkal megegyező összeget kapnak, amelynek vásárlóereje jóval nagyobb Kelet-Európában, mint nyugaton. A V4-ek azt akarják, hogy az új szabály csak azokra a vendégmunkásokra vonatkozzon, akik újonnan érkeznek Nagy-Britanniába, azokra, akik már ott dolgoznak, ne. Emellett úgy vélik, hogy ennek a szabálynak csak a szigetországra kellene vonatkoznia, a többi EU-tagállamra nem.

A gyermekek után járó juttatások ügyéről tárgyalt David Cameron brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Utóbbi egyeztetett Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel, a V4-ek hétfői találkozójának házigazdájával. Juncker szerint a változtatások az EU minden tagállamának szociális rendszereit érinthetik. Brüsszelnek nincs tartalék terve a brit reformokkal kapcsolatban - tette hozzá.

Csak semmi kapkodás!

Cameron nem tudta elérni, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke garantálja, hogy a parlament a brit üggyel kapcsolatban támogatni fogja az Európai Tanácsban megszülető határozatokat. Ezt több ok miatt sem tehette meg, amelyek közül az egyik, hogy nem nyilatkozhat a frakciók nevében. A másik, hogy a folyamat nem ilyen egyszerű.

A tanácsi határozatok alapján az Európai Bizottság elkészíti az új uniós szabályokat, az EP ezekről szavaz. Ez a folyamat hónapokba telhet. Schulz csak azzal nyugtatgathatta a brit kormányfőt, hogy a parlamentnek nem szokása szembe menni az állam- és kormányfők fórumán elfogadott döntéssekkel.

David Cameronnak azért lenne szüksége az EP gyors jóváhagyására, mert azt szeretné, ha brit kezdeményezésre elfogadott uniós reformok, a függetlenségi népszavazás után azonnal életbe léphetnének. Ez ütős érvnek látszik a kilépést szorgalmazó euroszkeptikusokkal szemben, akik egy érve az EU ellen az, hogy a brüsszeli bürokrácia csiga lassúsággal működik. Emellett kétségeket ébreszthetnek a szavazókban a reformok elfogadásával kapcsolatban, mondván: azokat még nem fogadta el az EP.

Legfelsőbb támogatás?

Eközben úgy tűnik, a brit királyi család óvatosan letette a voksát a szigetország EU-tagsága mellett. William herceg a külügyminisztérium fogadásán diplomaták előtt arról beszélt, hogy Nagy-Britannia biztonságának és prosperitásának záloga, hogy az ország képes más nemzetekkel együtt dolgozni céljai elérése érdekében.

A megjegyzés meglepte a kormány vezető tisztviselőit, mivel határozottabb nyilatkozatnak tűnik a királynő megszólalásánál, amely a 2014. őszi skót függetlenségi népszavazás előtt hangzott el. A brit államfő akkor csupán arra kérte a szavazókat, hogy alaposan gondolják át, hogyan képzelik országuk jövőjét.

Nem akarják tovább halogatni

Franciaország és Németország amellett van, hogy az EU-csúcson csütörtök éjszakáig kössék meg a reformcsomagról szóló megállapodást a brit miniszterelnökkel. Ez lehetővé tenné, hogy Cameron már pénteken bejelentse, hogy a referendumot júniusban tartják. Ezzel - akármi is lesz a végeredmény - rövid időn belül megszűnhet a brit EU-tagság körüli gazdasági-politikai bizonytalanság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.17 21:15

@krix: Ha francia, akkor nem, ha magyar, akkor már 30 perc is diktatúra. Ez ilyen egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.17 21:15

@teuton:
"Az Uniora vonatkozo adatokban csak az EUROSTAT-nak lehet hinni mint összehasonlitas, mert az különbözö orszagok a sajat adataikat termeszetesen szepitik. "

Higgy az Eurostatnak, jól teszed. Ellenben gondolkodtál már az Eurostat honnan szerzi be az adatait? Tuti nem. Segítek, az országoktól kéri be őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.02.17 21:11

@teuton:
"A fransia stüksegallapot a terroristak miatt van, akar muszlim, akar kereszteny fasiszta. "

Akkor se lesz ellene kifogásod ha 30 év múlva se oldják fel?
30 év szükségállapot az nem diktatúra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.02.17 21:10

@teuton:
"Ki kierdezi egyaltalan milyen vallasu egy haborus menekült?"

Nem kérdezi senki se, de elég gyorsan kibújik a szög a zsákból...
Úgyhogy talán jobb lenne megkérdezni és a muzikat nem beengedni, ha meg bejött, kitenni.

"Ja, persze a kereszteny vallas neveben!"
Az önvédelem nevében. Papírjuk van róla, hogy meg kell ölniük minket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.17 18:55

@teuton:

Az EU statisztika az egyes országos statisztikájából épül fel. Ha van szépítés, akkor abban a statisztikában is van.

Az angoloknál pl. nincs teljes kép arról, ténylegesen hány külföldi is van az országukban.
Becsléseken alapulnak a számaik.

"The study by the Migration Observatory, based on analysis of Census data and the official Labour Force Survey, predicted that immigrants increased the population of England by 565,000 between 2011 and 2014."

Ezt tudják:

"There are around 679,000 Poles living in the UK ? almost as many as the 750,000 who lives in Poland?s second city of Krakow."

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11454795/Campaign-to-lure-Poles-back-home-amid-fears-of-brain-drain-to-Britain.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html