Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban - adta hírül a Magyar Nemzet a birtokában lévő periratokra hivatkozva (képünk illusztráció).

Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok.

Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

Kedd délután a Magyar Nemzet újságírója telefonon beszélt Lénárd Andrással, aki elmondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele "évtizedekkel korábban" történt.

A nyitókép forrása: Pixabay.com