Soha nem történt még ilyen a lengyelekkel

Látványos fordulatot regisztrált a brit statisztikai hivatal: szemben az elmúlt másfél évtized tendenciájával tavaly nem nőtt az Egyesült Királyságban szerencsét próbáló lengyelek száma.
Barabás Júlia, 2019. június 7. péntek, 07:23
Fotó: Pixabay

A Nagy-Britanniában lakó lengyelek száma egy év alatt 116 ezerrel, 905 ezerre esett. Ez az első eset, hogy megtört a másfél évtizedes növekedési trend. Az uniós belépés óta ugyanis évről évre folyamatosan emelkedett a szigetországba induló lengyel vendégmunkások száma. Az ok nyilvánvalóan a brexit - írta a Business Insider Polska.

A brit statisztikai Hivatal (ONS) becslése szerint 2018 végén Nagy-Britanniában 832 ezer Lengyelországban született személy lakott és 905 ezer olyan polgár élt, akinek lengyel állampolgársága volt. Egy évvel korábban 922 ezer és 1,021 millió volt ez a két adat.

A lengyelek elbizonytalanodásának első jele a 2016. júniusi brexitnépszavazás után az volt, hogy 2017 júliusában átmenetileg egymillió alá esett a Nagy-Britanniában élő lengyelek száma. Az elemzők egy része a brexit mellett a lengyel gazdaság gyors fejlődését és az alacsony lengyel munkanélküliséget is az okok közé sorolja.

HOZZÁSZÓLÁSOK