Alakul a britek végső, nagy tragédiája

A koronavírus-járvány új helyzetet teremtett számos országban, így - a brit brexiterek nagy szomorúságára - az Egyesült Királyságban is. Nőtt az esélye annak, hogy a patinás múltú Nagy-Britanniát hamarosan át kell keresztelni Kis-Britanniára vagy szóba jöhet még a Nagyobbacska Anglia elnevezés.
Komócsin Sándor, 2020. július 21. kedd, 16:16
Fotó: AFP

Boris Johnson brit miniszterelnök kétséget kizáróan helyet fog kapni a brit történelemben, csak az a kérdés, mit fognak a nevéhez kötni - írja Robert Shrimsley, a Financial Times (FT) belpolitikai publicistája. Először úgy nézett ki, hogy a brexittel írja be a nevét a történelemkönyvekbe, miután a 2016-os népszavazáson a brexitkampány arca volt, majd a kilépés végrehajtását ígérve megnyerte a tavaly év végi parlamenti választásokat és idén januárban kormánya ki is vitte az Egyesült Királyságot az EU-ból. Aztán jött a pandémia, aminek cikk-cakkos kezelése szintén emlékezetes marad.

A legfrissebb lehetőség azonban az, hogy Johnson lesz az a brit miniszterelnök, akinek regnálása alatt felbomlik a brit unió. Ezt a lehetőséget már Londonban is felismerték, ami nem volt nehéz, miután a Nicola Sturgeon (képünkön), a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke, skót első miniszter vezetésével az edinburgh-i kormány elismert teljesítmény nyújtott a koronaválság kezelésében és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a skótok többsége a függetlenség pártján áll.

Jól megkavarta

A problémát részben Johnson okozta - véli az FT publicistája. A 2014 őszén tartott skót függetlenségi népszavazásnak egy generációra le kellett volna vennie az ügyet a napirendről, de két évre rá a britek többsége az uniós kilépésre szavazott, ami új helyzetet teremtett, miután a skótok többsége viszont a maradás mellett volt.

Johnson elődje, Theresa May kormányfő és és Ruth Davidson, a Konzervatív Párt korábbi skóciai vezetője a 2017-es parlamenti választáson elérte, hogy az SNP támogatottsága 37 százalékra csökkenjen Skóciában, ám a 2019-es szavazáson, amelyen a toryk már Johnson vezetésével indultak, 45 százalékot szereztek. Az ottani konzervatívok ugyanis ellenzik a brexitet bármi áron, amit a brit miniszterelnök és csapata képvisel. Ma a brit unionisták is úgy látják, hogy Johnson, aki magasról tesz az EU-párti britekre, taszítja a skótokat.

Egy újabb skót függetlenségi népszavazáshoz a londoni kormány belegyezésére is szükség lenne, és a kormány álláspontja eddig az volt, hogy akármilyen hangosan is követelnék ezt a skótok, ki van zárva, hogy hozzájáruljanak ehhez. Abban bíztak, hogy egy az SNP korábbi elnöke körüli botrány és a pandémia meggyengíti a skót nacionalistákat, ám ennek ellenkezője történt. A botrány lecsengett, a járványt, legalábbis a kommunikációban, Sturgeon jobban kezelte, mint Johnson, ami erősítette népszerűségét.

Jó reggelt kívánunk!

A brit unionisták azt látják az egyetlen pozitív jelnek a londoni vezetés háza táján, hogy a kormányt elkezdte aggasztani a skót függetlenség lehetősége. Az SNP-t nem lehet úgy lenyomni, mint a Liberális Demokratákat - figyelmeztetett egyikük az EU-párti liberálisokra utalva. Például a legkeményebb skót nacionalisták elkezdtek egy új pártot szervezni, hogy kihasználják a bonyolult skóciai választási rendszer szabályait a nacionalista voksok maximalizálására. Skóciában 2021-ben lesznek helyi parlamenti választások. Ha az SNP a függetlenségi népszavazás ígéretével ezen győz, az nagyon megnehezítené a referendum kiírásának megtagadását.

Külön gond, hogy a brit tisztviselői kar olajat önt a tűzre. Úgy bánnak az önálló skót és walesi kormánnyal, mintha megyei önkormányzatok lennének, nem önálló országok vezetői. A napokban egy Nagy-Britannia egészére vonatkozó törvényt, úgy készítettek el, hogy sem Sturgeonnal, sem Mark Drakeford walesi első miniszterrel nem egyeztettek róla. Az illetékes skót és walesi miniszterek ki is vonultak az egyeztetésről, amit a javaslat elkészülte után Londonban kezdeményeztek.

Gond a felek közti bizalom teljes hiánya is. Az úgynevezett devolution rendszerét, amely a központi kormányzattól hatásköröket telepít Nagy-Britannia tagállamainak kormányaihoz, nem arra találták ki, hogy az uniót kikezdő konfliktusokat kezeljen. És ez csak rosszabb lenne, ha az USA-brit kereskedelmi tárgyalásokon az utóbbi fél hozzájárulna az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalához, mivel ezek nem felelnek meg a skót élelmiszer-biztonsági standardoknak. Lehet, hogy Johnsonnak választania kell majd a skótok megtartása és a USA-brit megállapodás között.

Kínos érvek

May és Davidson 2017-ben le tudta szerelni a skótokat azzal, hogy nekik sincs szükségük egy újabb felfordulásra. A brexitre, a pandémiára és a skót költségvetés rossz helyzetére hivatkozva meg lehet próbálkozni ezzel újra. Más kérdés, hogy ironikus a gazdasági bajokra hivatkozni, amikor a briteket azzal óvták az EU-s szakítástól, hogy tönkre teszi a gazdaságukat.

A londoni kormány arról papolhat, hogy a szétváló országrészek közt meg kell maradnia a szabályozási összhangnak, mert ez a feltétele a zavartalan a gazdasági együttműködés folytatásának. Csak hát ez megint emlékeztet valamire: az EU éppen ezt kéri a brit kormánytól a kettejük új kereskedelmi viszonyáról folyó tárgyalásokon.

Durva végeredmény

A fiatal generációk súlyának növekedése és a felek közti ellentét erősödése a skót függetlenség irányába mutat. Londonban abban bízhatnak, hogy az SNP nem szerez többséget jövőre a skót parlamentben. Ha azonban Johnson keménykedik a referendum kiírásának megtagadásával, akkor a nacionalisták kiírnak egy illegális szavazást.

Ezzel elidegeníthetik magukat az európai kormányoktól, amelyek nem hívei a szeparatista mozgalmaknak, ugyanakkor felerősíthetik a panaszkodást, a nacionalisták kedvenc szórakozását. És Johnson mint brexiter pontosan tudja, milyen következményei lehetnek a nacionalista hangulat felszításának - véli az FT cikkírója, hozzátéve: a történelem nem fog kesztyűs kézzel bánni vele.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.21 21:40

Boris bohóc turbó fokozatra kapcsolt...XDDDD
Mióta átvette a hatalmat egyetlen épeszű hasznos cselekedete nem volt. Még a nagy mániája, a brexit területén is egy bohózat amit művel.

A skótok nemzeti büszkeségét nem lesz nehéz felpiszkálni, annál nehezebb lesz lehűteni.

Még mielőtt valaki a spanyol példával jönne, hogy ott nem eresztik a katalánokat és a baszkokat, ez egy más tészta. Spanyolország nem " szövetségi állam ", Nagy-Britannia viszont az. Joguk van a külön válásra a skótoknak. Erről már volt népszavazás, ami szoros eredménnyel az együtt maradást hozta, de az még a brexit előtt volt.

Szóval lehet, hogy Boris bohóc bevonul az angol történelembe, mint a legkatasztrofálisabb miniszterelnök....én szorítok neki, hogy sikerüljön...mert megérdemli...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.21 20:57

Tudod mi a tragédia?
Ez:
2015-2017-es időszak átlagában bizony a magyar lakosság jóval több, mint egyharmada élt az uniós átlag 50%-a alatti szinten az alábbi ábra szerint, ebből az egyetlen mondatból jöhetett az a 3 milliárd euró plusz elosztható felzárkóztatási forrás Magyarország számára...
Teljes cikk: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal-kereshetett-orban-viktor-1050-milliard-forintot-magyarorszagnak-441956?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
-----------
Az a tragédia, hogy a rohadék magyar politikai kör ezt tette a magyar néppel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.07.21 18:40

@flydomi: longlivethequeen! ha maholnap meghal is!...
ehun a default válasz ni.

szerintem a skótok beragadnak. az angolok el nem fogják őket engedni semmi pénzért, ilyen játékszabályokkal pedig diplomáciai úton nem fognak tudni függetlenedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.07.21 18:33

Na4 velemenyere kivancsi lennek. :))
Meg arra is,hogy most Skocia,mint "nemzetallam",miert kell,hogy rabszolga legyen az angolok szamara? :))
Mert ugye a kis kvarc az az,hogy az egyesult kiralysag,vagy a nagy britannia=szovjetunio. :))
Ertjuk ugye kedves na4? :)

--A Skót Királyság 1707. május 1-jéig független állam volt, ekkor azonban az Acts of Union (az egyesülési törvények) politikai unióba vonta az angol királysággal, és ezzel létrejött Nagy-Britannia. Skócia továbbra is külön állam, és saját törvénykezéssel rendelkezik. A skót törvények, a skót oktatási rendszer és a Church of Scotland (Skót Egyház) volt az a három sarokkő, amelyek biztosították a skót kultúra és a skót nemzeti öntudat fennmaradását.

Megertem,hogy a bofogesedel ,"Hajra Boris" az angolok oldalan allsz. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html