Várhatóan nem kell pótköltségvetést benyújtania az új londoni kormánynak a Brexit népszavazási győzelme miatt - jelentette ki Philip Hammond, a szerda este megbízott, új pénzügyminiszter a BBC-nek adott interjújában. Ezzel elődje, George Osborn figyelmeztetésére utalt.

A referendum előtt ugyanis a remain mellett kampányoló Osborn azt mondta, hogy ha győz a Leave, azt olyan káosz követheti, hogy pótköltségvetésbe foglalt rendkívüli megszorításokra lesz szükség.

Hammond ugyanakkor elismerte, hogy brit gazdaság menedzselése komoly kihívást támasztó feladat lesz, ugyanis az uniós kilépést pártolók győzelme sokkolta gazdaság szereplőit. A Brexitről hozott döntés megrázta a fogyasztók és a vállalatok jövőbe vezetett bizalmát. Az emberek és a cégek halogatni kezdték komolyabb döntéseiket.

Szép volt, BoE!

Az új pénzügyminiszter szerint a népszavazás eredménye meglepte a piacokat és az üzleti vállalkozásokat is. Ugyanakkor az, hogy a Konzervatív Párt három hét alatt lezavarta a pártelnök- és miniszterelnök-választást, segít a gazdasági bizalom helyreállításában.

Hammond még csak most tájékozódik a gazdaság állapotáról. Reggeli interjújában megdicsérte Mark Carneyt, a Bank of England elnökét, akinek vezetésével a jegybank a sokkoló népszavazási eredmény után azonnal gazdaságösztönző monetáris politikai intézkedéseket jelentett be.

Korábban a Leave-kampány vezetői keményen ostorozták Carneyt azért, mert a BoE a referendum előtt a Brexit súlyos gazdasági következményeire figyelmeztette a szavazókat.

Héja

Az új pénzügyér bevallotta, hogy mindig érdekelte a pénzügyminiszteri megbízatás. Mielőtt elkötelezte volna magát a politika mellett az orvosi berendezéseket gyártó iparágban dolgozott. Az Oxfordi Egyetemen filozófiát, politikatudományt és közgazdaságtant tanult.

A megfigyelők "héjának", azaz a szigorú költségvetési politika hívének tartják. Ez utóbbi ügyében üköző pályára kerülhet főnökével, Theresa May miniszterelnökkel. A kormányfő ugyanis feladná az előző kormány egyik kemény vállalását, nevezetesen nem tűzné célul a kormány elé, hogy a parlamenti ciklus végére, 2020-ra többlettel zárjon a költségvetés.