Brexit: keményen szóltak vissza a skótok Theresa Maynek

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Brexit - vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból - Skócia számára is új globális lehetőségeket jelent. A skót kormány éles hangú nyilatkozatban utasította vissza ezt a véleményt.
MTI, 2016. szeptember 26. hétfő, 19:55
Fotó: MTI/EPA

A brit kormányfő a Holyrood című kéthetente megjelenő skóciai politikai magazin hétfői kiadásában közölt cikkében kifejti: a Brexit "izgalmas esélyt" kínál arra, hogy Nagy-Britannia új szerephez jusson a világban, és ez nem csökkenti, hanem növeli majd Skócia globális súlyát is.

Nagy-Britannia azzal a céllal indul el a nagyvilágba, hogy vezető szerepet töltsön be a globális szabadkereskedelemben, és ebből az Edinburghban - a skót fővárosban - felhalmozódott pénzügyi szaktudás, a skóciai hajógyártás, valamint a skót vidék világszerte máris elismert élelmiszer- és szeszesital-gyártási szektora is a lehető legjobbat tudja majd kihozni - áll Theresa May írásában.

A brit miniszterelnök kifejtette azt is, hogy Skócia jövője szempontjából az Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal fenntartott unió az igazán fontos. Hozzátette: az északi-tengeri olajtermelésből származó adóbevételek az olajárak csökkenése nyomán összeomlásszerűen zuhantak, de a skóciai közszolgáltatási szektor finanszírozására ez semmiféle hatással nem járt. A mi uniónk így működik: osztozunk egymás sikereiben, de nehéz időszakokban egymás terhein is - fogalmaz cikkében Theresa May.

Teljes olajfüggés?

A brit kormányfő e gondolataival egyenes utalásokat tett arra, hogy a skót kormány a brit EU-tagságról rendezett népszavazás után ismét napirendre vette a függetlenség kérdését, és jelezte, hogy minden lehetséges módon megpróbálja megőrizni Skócia EU-tagságát.

Theresa May kimondatlanul utalt arra is, hogy amikor Skócia két éve népszavazást tartott a függetlenné válásról, a skót kormány jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette edinburghi kormány az államháztartás bevételi becsléseit annak idején 110 dolláros olajár-prognózisra alapozta, jóllehet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama jelenleg az 50 dollárt sem éri el.

Az északiak dacolnak

A skót kormány hétfői nyilatkozatában mindazonáltal megdöbbentő képmutatásnak nevezte Theresa May cikkét, utalva arra, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt May maga is a bennmaradást pártolta. A közlemény szerint a brit kormányban a referendum óta a káosz és a zavarodottság lett úrrá, és Londonnak tervei sincsenek arra, hogy miképp vezesse ki az országot abból a zűrzavarból, amelyet teremtett.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére kirángassák az Európai Unióból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.27 10:01

@HauserArnold: nincs. Erdély tiszta román, Székelyföldnek meg soha nem fognak autonómiát adni. 100-200 év múlva azt is elrománosítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.27 09:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.27 09:32

Hiába dacolnak: még anynira sincsenenk meg a kilépésük feltételei, mint két éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html