Brexit - új megoldással álltak elő a britek

Közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja a brit kormány az Európai Uniónak - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. július 6. péntek, 23:28
Fotó: Shutterstock

Theresa May brit miniszterelnök és kabinetjének tagjai pénteken egész nap Chequersben, a brit kormányfők Londontól 65 kilométerre északnyugatra fekvő vidéki rezidenciáján tárgyaltak arról, hogy Nagy-Britannia milyen típusú kereskedelmi kapcsolatokat alakítson ki az unióval a brit EU-tagság megszűnése után.

A kormányülésről péntek éjjel kiadott közlemény szerint a javasolt közös szabadkereskedelmi térség a fizikai áruk forgalmának szabályozására vonatkozik, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között.

A brit kormány indítványa szerint London és az EU közös szabálygyűjteményt tartana fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára, beleértve az agrárszektor termelte élelmiszereket is. (Kiakadtak a brit cégvezetők a brexit miatt - ezt a cikket olvasta?)

A javaslat alapján Nagy-Britannia és az EU fokozatosan kialakítana egy olyan vámszabályozási rendszert, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

Ennek technikai részleteiről a 12 órás pénteki kihelyezett kabinetülésen elfogadott javaslatcsomagban az áll, hogy Nagy-Britannia saját vámtarifáit és kereskedelempolitikai szabályait alkalmazná olyan importárukra, amelyek végcélja a brit piac, és uniós vámtarifákat, illetve az EU kereskedelempolitikai szabályozását olyan termékekre, amelyek belépnek brit területre, de végcéljuk az EU valamely tagállama.

Ezt az összetett rendszert a két fél szakaszosan, a szükséges előkészületek megtételének ütemében fejlesztené ki.

Más szabályok a szolgáltatásokra

London a szolgáltatási szektor jövőbeni EU-kereskedelmére "más" szabályozási javaslatokat dolgoz majd ki, azokon a területeken, amelyeken a brit érdekeket a "szabályozási rugalmasság" fenntartása szolgálja.

A kommüniké elismeri ugyanakkor, hogy a szolgáltatások - a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó ágazat - kétoldalú kereskedelmében Nagy-Britannia és az Európai Unió a brit EU-tagság megszűnése után nem a jelenlegi szinten fog hozzáférni egymás piacához, és a pénzügyi szolgáltatások kétoldalú kereskedelmének esetében a majdani szabályozás nem lesz azonos az Európai Unió biztosította passporting-rendszerrel, vagyis az uniós piacokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási jogosítványok jelenlegi rendszerével.

A Cityben honos pénzügyi szolgáltató cégek éppen attól tartanak, hogy a bexit után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Theresa May azonban már korábban jelezte, hogy a jelenlegi passporting-rendszer nem maradhat fenn a brit EU-tagság megszűnése után. Nemrégiben, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ha Nagy-Britannia a jövőben is a passporting-jogok érvényesítésére törekedne, a City pénzügyi központjának olyan előírásokat kellene betartania, amelyeket mások határoznak meg. A City pénzügyi stabilitásának fontossága miatt nem járható út e szabályok egyszerű elfogadása úgy, hogy Londonnak nincs befolyása kialakításukra - tette hozzá.

A chequersi kormányülésen elfogadott, új javaslatcsomag összességében jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a kormányon és a kormányzó Konzervatív Párton belüli keményvonalas brexit-párti tábor a képviselői által tett korábbi nyilatkozatok alapján látni szeretett volna. Theresa May miniszterelnök ugyanakkor kormányülés után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a javaslatot a kabinet kollektív döntéssel fogadta el.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2018.07.07 03:39

Ez nem kocsma, itt nem lehet ki-be lépkedni. Sem Mo., sem az UK nem tud kilépni, csak ha borul az egész.
ITT AZ ELSŐ 20 OLDAL FLASSBECK! (Korán keljen, aki beelőzne!)...A globalizálás ötlete pofonegyszerű volt: Ha minden intézményes akadályt elhárítanánk, - így a liberális elképzelés ? spontán keletkezne egy olyan rend, amelyben szabad és jómódú földpolgárok álma valósul meg. De a nagy válság, Trump és a brexit után, a projekt meghiúsult. A liberális gazdaságelmélet elvileg alkalmatlan a piacgazdaság dinamikájának megértésére és érvényes politikai irányvonalak megfogalmazására. Sem a nemzetek globális együttműködésére, sem a megfelelő nemzeti politikára nincs ma egy erős koncepció.
A szerzők megmutatják, hogyan lehet egy modern gazdaságelmélet alapjait fölvázolni...
A szabad emberek globális munkamegosztása a liberalizmus őseszménye volt. Az egyén szabadságát és hatékonyságát egyidejűleg maximálta volna.

Alexis Tocqueville, az amerikai demokráciáról szóló nagy könyv szerzője, már 1840-ben remélte, hogy a demokrácia egy ilyen nyílt és globális hálózatú társadalmat fog létre hozni:
A demokratikus korszakban az emberek erősödő mobilitása, óhajaik türelmetlensége oda vezet, hogy lakhelyüket állandóan változtatják és a különböző országok lakosai átköltöznek, keverednek, találkoznak, utánozzák egymást. Nem csak egy és ugyanazon nép tagjai válnak hasonlókká, maguk a népek is kezdenek egymásra hasonlítani. A szemlélő szemében egy átfogó demokráciát alkotnak, ahol minden polgár egy nép. Így derül fény először az emberi faj alakjára. (Heidenreich, 2002, 265).

Ám Tocqueville reményeit ezen ?demokratikus korszak? áldásos gyümölcseiben a történelem valós folyamata keserűen kiábrándította. Ehhez nem kellett egy Trump elnök megválasztása. Amúgy is világossá vált, hogy az utóbbi 40 év uralkodó gazdasági és politikai liberalizmusa csődöt mondott. A nyíltan reakciós elnök megválasztása sok ember elégedetlenségének kifejezése. A liberalizmus politikailag képtelen a szabadság és az egyenlőség szükséges egyensúlyának fönntartására. Továbbá a komplex modern társadalmak interaktív szociális és gazdasági összefüggéseit sem képes megfelelően értelmezni - ennek alapján stabil politikai koncepciókat kidolgozni. (ökobetyár)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.07 00:21

GET OFF THAT SHIP

@Luftschutzbunker_Zwei: a Titanic őrült kapitánya, aki korábban az anyja életére is megesküdött hogy a hajója elsüllyeszthetetlen, meg a rászedett, így még a térdig érő vízben is eszelősen táncoló birka utasai:

The Reverend Francis Patrick Mary Browne, SJ, MC and Bar, Croix de Guerre[1][3] (3 January 1880 ? 7 July 1960) was a distinguished Irish Jesuit and a prolific photographer. His best known photographs are those of the RMS Titanic and its passengers and crew taken shortly before its sinking in 1912.

During his voyage on the Titanic, Browne was befriended by an American millionaire couple who were seated at his table in the liner's first-class dining saloon. They offered to pay his way to New York and back in return for Browne spending the voyage to New York in their company. Browne telegraphed his superior requesting permission, but the reply was an unambiguous "GET OFF THAT SHIP ? PROVINCIAL".

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Browne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.06 23:50

Lopnák a Brexitet, azaz: a süllyedő Titanic kapitánya még mindig a mentőcsónakra vitt ládákról alkudozik, habzó szájjal, miközben a víz már bokáig ér, már térdig...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html