Brüsszel a szabad kereskedelmi tárgyalások leállásra számít

Az amerikai elnökválasztás eredménye miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) határozatlan idejű szüneteltetésére lehet számítani - jelentette ki Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos az uniós tagországok gazdasági és kereskedelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében pénteken.
MTI-Eco, 2016. november 11. péntek, 13:05
Fotó: Reuters

Most, hogy az új amerikai elnököt megválasztották, "nem lehet tudni pontosan, mi következik" - mondta. Véleménye szerint bizonytalanná vált a megállapodás sorsa, mivel az új adminisztráció számára nem ez az első számú prioritás.  Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke ugyanis korábban több eltérő kijelentést tett gazdaságpolitikai kérdésekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német középvállalkozások szövetségének (UMU) berlini rendezvényén elmondott csütörtöki beszédében a kereskedelempolitikával kapcsolatban kifejtette, nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa pénteken, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása során hangsúlyozta, az Európai Bizottság nyitott a tárgyalások folytatására és reméli, hogy sikeresen lezárják azt.

A TTIP megkötését célzó, évek óta húzódó tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyithatja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A szabadkereskedelmi egyezmények támogatói viszont többek között azzal érvelnek, hogy azok a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének kiváló eszközei.

HOZZÁSZÓLÁSOK