Brüsszel már a valutaváltásba is beleszólna

Az Európai Bizottság javaslatot tett az euróban történő határokon átnyúló fizetések és a valutaátszámítás költségének csökkentésére az unióban - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa szerdán.
Domokos László, 2018. március 28. szerda, 14:12
Fotó: Napi.hu

A szabályok szerint az euróövezet lakói és vállalkozásai számára nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában végeznek euróügyleteket. Ez azonban nincs így az övezeten kívüli országok esetében, ezért a javaslat ezt a lehetőséget kiterjeszti az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira is - írta az MTI.

A biztos szerint az új szabályok révén valamennyi fogyasztó és vállalkozás ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - lesz köteles fizetni az euróövezeten kívül euróban teljesített unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi fizetésekért. Ez a várakozások szerint néhány euróra vagy akár pár eurócentre fogja leszorítani a díjakat.

A bizottság szerint a mostani díjak gátolják az egységes piacot, mivel akadályokat emelnek a más valutaövezetben árukat vagy szolgáltatásokat vásároló háztartások, a vállalkozások és különösen a kis- és középvállalkozások határokon átnyúló tevékenysége elé.

Az EB javaslatot tett a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat. Előírja, hogy a fogyasztókat teljes körűen tájékoztatni kell, mielőtt ilyen fizetést végeznek, vagy külföldön használják kártyájukat, legyen szó ATM-ből való készpénzfelvételről, vagy kártyás fizetésről.

A javaslat előbb az Európai Parlamenthez kerül, majd az Európai Tanács fogadhatja el.

HOZZÁSZÓLÁSOK