Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nettó befizetők kötelezettségeinek növekedése és a brit uniós tagság megszüntetése (brexit) miatt a következő EU-s költségvetés aránytalanul nagy terhet jelentene Németországnak, ezért "a finanszírozási oldalon a terhek méltányos megosztásáról és Németországnak járó engedményről is tárgyalni kell" - emelte ki Merkel.

A német kancellár a Budestagban az uniós állam- és kormányfők brüsszeli találkozója előtt a német álláspontot ismertető beszédében arról is szólt, hogy hazája számára a "legfőbb prioritások" közé tartozik a jogállamiságnak és az EU-s forrásoknak az Európai Bizottság által javasolt összekapcsolása.

aki nem tartja tiszteletben a jogállamiság alapelveit, a jövőben nem várhatja el, hogy korlátok nélkül profitálhat Európából

- mondta Angela Merkel.

A brexit továbbra is egy fekete lyuk

A kancellár a brexittárgyalásokról szólva elmondta: nem értek még célba a brit európai uniós (EU-) tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről.

Jó megoldást találni a brit uniós tagság megszüntetésének ügyében nagyjából ahhoz hasonló feladat, mint "a kör négyszögesítése" - vélekedett Merkel, aki azt is hozzátette, hogy többször tűnt már úgy, hogy közel van a megoldás, de aztán mégsem sikerült megállapodni. Az viszont biztos, hogy az EU nem engedi meg, hogy az Ír-szigeten fizikai határ keletkezzen, ami ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot, és az is biztos, hogy nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapelveit - jelentette ki a német kancellár.

Az utolsó pillanatig tárgyalni kell, és akár egy újabb EU-csúcsot is össze kell hívni, mert az EU-nak és az Egyesült Királyságnak is a rendezett brexit áll az érdekében . szögezte le.

Bővítés: nem jók az esélyek

A csütörtök délután kezdődő uniós csúcson a napirendi pontok között szerepel Albánia és Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak ügye, amellyel kapcsolatban jelezte: nem számít arra, hogy sikerül döntést hozni a tárgyalások megindításáról. Mint mondta, igyekszik majd meggyőzni a tárgyalások megindítását ellenző tagországokat, de az esélyek "nem jók".

Azonban az egész EU-nak és Németországnak is az az érdeke, hogy a nyugat-balkáni térség hosszú távon betagozódjon a közösségbe - tette hozzá Angela Merkel.

A következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság terveiről szólva üdvözölte, hogy volt minisztere "geopolitikai" kitekintésű munkát tervez. Erre nagy szükség van, mert az EU-nak meg kell teremtenie "digitális szuverenitását", és világszerte érvényes szabályokat, eljárásokat kell meggyökereztetnie más kiemelten fontos ügyekben is, köztük az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a mesterséges intelligencia és az adatok kezelése az új, ötödik generációs (5G) mobil távközlési hálózatokban. Mindezen törekvések alapja, hogy mindig az embert kell a középpontba helyezni - fejtette ki a német kancellár.