Cenzúrával vádolták meg az orosz kulturális tárcát

Cenzúrával vádolta meg az orosz kulturális minisztériumot kedden a filmkészítők KinoSzojuz elnevezésű társadalmi szervezete azzal kapcsolatban, hogy a tárca visszavonta a Sztálin halála című francia-brit filmszatíra forgalmazási engedélyét - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. január 30. kedd, 19:42
Fotó: Pixabay

A Meduza Rigában működő orosz nyelvű ellenzéki hírportálhoz eljuttatott nyílt levelében a KinoSzojuz hangsúlyozta, hogy filmek betiltásáról kizárólag bíróság dönthet. A szervezet tagjai szerint a forgalmazási engedélyek kiadásának jelenlegi oroszországi gyakorlata lehetőséget biztosít egyes "befolyásos" személyeknek arra, hogy a saját belátásuk szerint dönthessenek a filmek bemutatásának időpontjáról vagy arról, hogy azokat egyáltalán ne mutassák be.

A kulturális tárca a forgalmazási engedély intézményét cenzúra eszközeként használta fel - írják.

Hétfőn az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács arra kérte a minisztériumot, hogy biztosítson számára egy kópiát a vitatott fekete komédiáról. Az indoklás szerint a filmet véleményezni kívánja a sztálini üldöztetések áldozatai emlékének megörökítéséért felelős tárcaközi munkacsoport.

A filmet a múlt hét elején zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kulturális tárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember "alsóbbrendűségét propagáló" film bemutatását. Az aláírók szerint a film kibocsátása a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján "arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek".

A tárca válaszul visszavonta a film forgalmazási engedélyét, hogy pótlólagosan megvizsgáltassa, tartalmaz-e szélsőséges elemeket az alkotás. A tárca közigazgatási eljárást helyezett kilátásba a de facto tilalom megszegőivel szemben. A moszkvai Pionyer mozi, amely az intézkedés ellenére is vetíteni kezdte a Sztálin halálát, szombattól törölni kényszerült a további előadásokat.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK