A demokrata elnökjelölt-aspiránsok Las Vegas-i vitája hónapokig tartó politikai kínlódás után utat nyithat Hillary Clinton jelölése előtt. Olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy még legismertebb gyengeségét (privát email-fiókjának használatát külügyminisztersége idején) is a maga javára tudta fordítani - foglalta össze a szócsata tanulságát a liberális beállítottságú New York Times. A konzervatív Washington Post is úgy látta, hogy a vita domináns szereplője a volt first lady volt.

Az email-ügy kivédésében segített Clinton legerősebb ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor is, aki elhárította, hogy ezért bírálja ellenfelét. Amikor az est moderátora az email-botrányról kérdezte, kijelentette: az amerikai választóknak tele van a hócipőjük ezzel az üggyel. Ezzel arra utalt - óriási ovációt aratva -, hogy a republikánusok a volt külügyminiszter egy jelentéktelen hibáját akarják nagy üggyé felfújni.

Diktálja a tempót

A CNN szintén egyértelműen foglalt állást. Hillary Clinon világos, letisztult fellépéssel elhárította magától azokat a vádakat, amelyek szerint cikk-cakkban változtatja véleményét attól függően, hogy mitől remél politikai hasznot. Ezzel minden bizonnyal megnyugtatta azokat a támogatóit, akik kampányának döcögős kezdése miatt idegeskedhettek.

További eredménye lehet Clinton kiváló szereplésének, hogy Joe Biden alelnök, aki hezitál, hogy elinduljon-e a demokraták jelöléséért, végleg letesz erről a szándékáról. A versenyt figyelő érdeklődőkben eddig hasonló érzés alakulhatott ki, mint 2008-ban, amikor a volt first lady torony magas esélyesként indult a versenyben, ám egy outsider a semmiből előtűnve legyőzte. Akkor Barack Obama volt ez a versenytárs, most Sandersben látták sokan a lehetőséget.

Jó vagyok!

A vita azonban nem a kétkedőket igazolta. Clinton meggyőzőbben érvelt amellett, hogy miért ő az ideális amerikai elnökjelölt, el tudta hárítani azt az érzést, hogy csak volt férje nyomába akar lépni. Utalva hibáira, az email-ügy mellett például arra, hogy külügyminisztersége idején ölték meg terroristák a líbiai Benghaziban az USA ottani nagykövetét és más amerikaiakat, párhuzamot volt Amerika és önmaga ellenálló-képessége között.

Ahogy az USA újra és újra talpra áll - például a 2008-2009-es pénzügyi összeomlás és gazdasági recesszió után -, úgy ő is erőt merít a kudarcaiból. Arra a felvetésre, hogy gyakran változtatja véleményét, úgy válaszolt, hogy élete során végig ugyanazokban az értékekben és alapelvekben hitt, ám mint minden ember, ő is hozzájut új információkhoz, amelyek alapján egyes kérdésekben megváltozhat az álláspontja.

Az USA nem Dánia

Ezek egyike a Keystone XL Pipeline projekt - ez egy olyan olajvezeték lefektetéséről szól, amely Kanadát kötné össze az USA déli részén lévő olajfinomítókkal -, illetve a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP), amelyben 20 ázsiai ország és az Egyesült Államok építheti le egymással szembeni vámkorlátait. Mindkét projektet támogatta, míg most ellenzi, az utóbbit azért, mert a megállapodás bonyolult, hosszú szövege egyelőre nem teljesen hozzáférhető.

A hírportálok egyetértenek abban, hogy Sanders is jól szerepelt, ám a CNN szerint stílusa inkább illik az óriási közönség előtt tartott nagygyűlésekhez, mint az ennél személyesebb, halkabb elnökjelölti vitákhoz. Legfőbb üzenetét, miszerint az észak-európai országokra jellemző szociális rendszert kellene kiépíteni, Clinton barátságosan elutasította.

Imádom Dániát - mondta az ottani jóléti szisztémára is utalva -, ám most az Egyesült Államok elnökjelöltségéért szálltunk ringbe, ezért figyelembe kell vennünk, hogy itt nem lehetne elfogadtatni a dán mintát.

Obama 2.0?

A BBC szerint a Las Vegas-i vita Clintonról és Sandersről szólt. Mindkét politikus kampánystábja elégedett lehetett főnöke szereplésével. Más kérdés a további három elnökjelölt-aspiráns helyzete. A brit sajtóorgánum szakírója, Kim Ghattas úgy véli, esetükben immáron csak az a kérdés, mikor szállnak ki a versenyből.

A vita összességében élénkebb és tartalmasabb volt, mint a republikánus jelöltek hasonló szócsatája, amit a résztvevők száma magyaráz: az utóbbiak 15-en próbálják legyőzni egymást.

Jeb Bush, az egyik esélyesnek tartott republikánus jelölt - a már két elnököt adó Bush család tagja - nem volt lenyűgözve demokraták show-jától. Ha valaki azt gondolja, hogy az USA-ban rossz irányba mennek a dolgok, akkor Hillary Clinton szavaiból világossá válhatott számára, hogy a volt külügyminiszter nem óhajt ezen változtatni - értékelte a demokraták vitáját.