Covid-hotelekbe zárnák a nem súlyos fertőzötteket Olaszországban

Az olasz kormány közel félezer orvos felvételét indította el Nápolyban és térségében, ahol a legnehezebben működik a kórházi ellátás, miközben Rómában a tesztállomásokat rohamozták meg vasárnap.
Domokos Erika, 2020. november 15. vasárnap, 20:04
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Campania tartományban pályázatot hirdettek négyszázötven orvos felvételére, miután kiderült, hogy a vasárnaptól kiemelten járványveszélyesnek, vagyis vörös színűnek minősített régióban nem csak kórházi ágyból, mentőautóból, oxigénpalackból, hanem orvosból is hiány van - írja az MTI olaszországi tudósítója.

Az olasz egészségügyi minisztérium vasárnap délután közölte, hogy az elmúlt 24 óra leforgása alatt 33 ezer 979 új beteget azonosítottak, ami kevesebb az előző napi 37 ezer 255-nél, de a tesztek száma is kevesebb volt, harmincezerrel. A halottak száma 546 volt az előző napi 544 után, így a járvány áldozatainak száma átlépte a negyvenötezret.

Roham a sürgősségi osztályokon

Eközben azonosították azt az embert, aki a nápolyi Cardarelli-kórházban videóra vette az egyik mellékhelyiségben magára hagyott és meghalt beteget. A felvételt nem kórházi dolgozó, hanem egy másik beteg készítette. A kórház feljelentette a videó készítőjét, az ügyészség a halál körülményeinek tisztázására indított vizsgálatot.

Giuseppe Longo, a kórház vezérigazgatója kijelentette, az intézmény terheltségét részben az okozza, hogy a lakosság a járványtól való félelmében "akármilyen kis tünettel" megrohamozza a sürgősségi osztályokat. Felmerült az Olaszországban élő, majdnem hatvanezer külföldi orvos és ápoló munkába állítása is, de ezt az orvoskamara nem támogatja.

Covid-hoteleket állítanak fel

A kormány bejelentése szerint minden megyében úgynevezett Covid-hoteleket kell felállítani a pozitív, de kórházi kezelést nem igénylő betegek ellátására. A számítások szerint húszezer helyre van szükség a jelenleg rendelkezésre álló valamivel több mint ezerhez képest. A Federalberghi szállodaszövetség emlékeztetett, hogy az országban található 27 ezer hotel kilencven százaléka jelenleg zárva van, ezért az ágazat készen áll az együttműködésre. A közép-olasz Lazio tartományban napi 45, az északi Bergamóban napi 80 euróba kerül a szállodákban karanténba helyezett betegek elszállásolása az államnak.

Gyorsteszttel szűrnek

Rómában vasárnap is hosszú sorok kígyóztak a tesztállomások előtt: a belvárosi Szent János kórház bejáratánál a polgári védelem sátrában vesznek gyorsmintát, a városból kivezető utak mentén kialakított drive-in autós tesztállomásokon ki sem kell szállni a járművekből. A gyorsteszten pozitívnak bizonyulóknak további PCR-tesztet is kell végezni. A tesztelésre várók az MTI-nek elmondták, munkavégzés, utazás miatt teszteltetik magukat. Mások egyszerűen tudni akarják, elkapták-e a vírust vagy sem. A tesztelési időpontot interneten foglalják le, a várakozási idő néhány hét.

Az antigén gyorstesztelés fokozatosan terjed egész Olaszországban: a szicíliai Palermóban csak szombaton 27 ezer tesztet végeztek, Torinóban a labdarúgócsapat Juventus stadionja egy részében is nyilvános szűrőállomást alakítottak ki. A lombardiai, hatezer lakosú Robbio városában a polgármesteri hivatal vásárolt tesztelési csomagokat, amelyeket a lakosok önállóan használnak fel magukon: az eddigi háromszáz tesztből 17,5 százalék bizonyult pozitívnak.

Érdekes adat
A milánói rákkutató központ bejelentette, kutatásaik szerint a Sars-CoV-2 vírus már tavaly szeptemberben jelen volt Olaszországban tünetmentesen. Az első hivatalos beteget azonban február 20-án a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

Vasárnaptól már nyolc térség számít vörösnek, további kilenc közepesen veszélyesnek, vagyis narancssárga színűek, és öt sárga fokozatú, ami azt jelenti, hogy ott a járvány terjedése nem ért el kritikus szintet.

A vörös és narancssárga övezetekben 270 ezer vendéglátóhely húzta le redőnyét. A bevételkiesést 5,4 milliárd euróra becsülik - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.11.16 06:03

@syriaalaeppo@gmail.com: írod mindezt taljánföldről született dígóként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.15 20:50

Az olaszok nincsenek BCG ellen oltva tömegesen.
Az olasz társadalom elidősödött.
Az olasz eü.-i rendszer allokációja elavult.
Az olasz eü.-i rendszer túlterhelt.
Az olasz társadalom vírustagadó.
Ez a hozadéka a felsorolt tényeknek.
Ráadasul a hosszútávú hatásait nem is ismerjük.
Annyi tény, hogy az influenza által begyulladt tüdő teljes mértékben meggyógyul. A COVID-os tüdő 6 hónap múlva sem regenerálódik. Tehát egy COVID-os tüdőgyulladáson átesett olimpiai bajnok 21 éves a "gyógyulása" után olyan tüdőfunkcióval rendelkezik mint egy 50 éves láncdohányos, szívbeteg COPD-s.
Tessék bemutatni a súlyos légzési elégtelenséggel átesett COVID-os élsportolókat!!!!!
Mit is tudnak nyújtani a sportjukba miután visszatértek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html