Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben havi összevetésben októberben a szeptemberi növekedést követően - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 19. szerda, 13:10
Fotó: Napi.hu

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,6 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,2 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye októberben az előző hónaphoz képest.

Szeptemberben havi szinten növekedés volt, az euróövezetben 2,1 százalékos, az EU-ban 1,9 százalékos. A tavaly októberrel összevetve az euróövezetben 1,8 százalékkal, az unió egészében 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Októberben a legnagyobb havi növekedést Bulgáriából (+3,3 százalék), Szlovéniából (+2,2 százalék) és Szlovákiából (+1,4 százalék) jelentették. A legerősebb, 5,9 százalékos visszaesést Franciaországban mérték, majd Olaszországban és Romániában, egyaránt 1,6 százalékosat.

A legnagyobb növekedést 2017 októberéhez képest Lengyelországban ((+19,4 százalék), Magyarországon (+18,5 százalék) és Szlovéniában (+18,3 százalék) regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés Romániában (-4,8 százalék), Svédországban (-3,3 százalék) és Franciaországban (-2,9 százalék) volt.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis még nincs októberre vonatkozó adat.

HOZZÁSZÓLÁSOK