Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentés szerint júliusban szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az előző hónaphoz képest. Az Európai Unió 28 tagállamában 1,0 százalékos volt a visszaesés. Egy hónappal előbb, júniusban még az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU-ban pedig 0,7 százalékkal növekedett az ipari termelés az előző havihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezetben 0,5 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,1 százalékkal esett vissza az ipari termelés júliusban. Júniusban az euróövezetben még 0,7 százalékkal, az EU-ban pedig 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban.

Júliusban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Észtországban nőtt az ipari termelés, 4,5 százalékkal, Írországban 3,7 százalékkal, Dániában pedig 2,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Szlovákiában volt, 15,9 százalékos, Csehországban 9,7 százalékos, Hollandiában 5,8 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest júliusban a legnagyobb mértékben Dánia és Szlovénia ipari termelése nőtt, 7,4-7,4 százalékkal. Finnországban 6,8 százalék, Írországban pedig 5,0 százalék volt a növekedés. A legrosszabb adat Szlovákiáé, 14,3 százalékos zsugorodással, majd Csehország következik 7,6 százalékos, illetve Málta 3,9 százalékos csökkenéssel.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése éves összevetésben 0,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,3 százalékkal csökkent az év hetedik hónapjában.

Rendeltetés szerinti bontásban a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal a beruházási javak termelése csökkent az euróövezetben júliusban az előző havihoz képest , míg az energiatermelés 1,4 százalékkal, a tartós fogyasztási javak előállítása 0,7 százalékkal, a további feldolgozásra szánt termékek gyártása pedig 0,5 százalékkal esett vissza. Az EU-ban a beruházási javak előállítása 2,1 százalékkal, az energiatermelés 0,2 százalékkal, a félkész termékek előállítása 0,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,6 százalékkal mérséklődött.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben az energiatermelés 5,9 százalékkal, a beruházási javak előállítása pedig 1,2 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké 1,3 százalékkal, a köztes termékeké pedig 0,3 százalékkal növekedett. Az EU-ban az energiatermelés 4,0 százalékkal, a tőkejavak termelése pedig 0,7 százalékkal esett vissza, míg a tartós fogyasztási cikkek előállítása 3,1 százalékkal, a nem tartósaké 1,2 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,4 százalékkal ugrott meg.