Csúnyán odacsapott Putyin szövetségesének

Kínos incidenst okozott a szerb és az orosz vezetés között az orosz külügyminisztérium szóvivőjének gúnyolódása a szerb elnökön. A biztosítékot az verte ki, hogy egy fotó megalázó pózban ábrázolja Szerbia első emberét amerikai kollégája előtt.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 7. hétfő, 13:05
Fotó: Reuters

A szerb kormány primitívnek és vulgárisnak minősítette az orosz külügyminisztérium szóvivőjének a közösségi médiában megjelent posztját, amelyek csúnyán kigúnyolta Aleksandar Vucic szerb államfőt - tudósított a Moscow Times. Éles ellentétben volt ezt a legendásan jó szerb-orosz kapcsolatokkal.

Maria Zaharova két fotót párosított egymás mellé. Az egyiken Vucic Donald Trump amerikai elnökkel szemben ül mintha egy kihallgatáson lenne, a másikon Sharon Stone keresztbe tett lábai látszanak, ahogy az Elemi ösztön című film elhíresült kihallgatási jelenetében ül a rendőrökkel szemben.

Zaharova azzal kommentálta a képeket, hogy ha már valaki olyan helyzetben találja magát, mintha egy kihallgatáson lenne, akkor úgy kell ülnie vallatója előtt, ahogy a művésznő tette, nem úgy ahogy a szerb elnök. Vucic egyébként azért járt Washingtonban, hogy részt vegyen az amerikai közvetítéssel létrejött szerb-koszovói gazdasági megállapodás aláírási ceremóniáján. A szóvivőt kritizálva az államfő azt is megjegyezte, hogy a viselkedése nem csupán őt, hanem azokat is jellemzik, akik a posztjára ültették.

A szerb vezetés több tagja is csatlakozott az elnökhöz, mire a szóvivő asszony egy újabb bejegyzésben arról írt, hogy félreértették a kommentjét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívta Vucicot a botrány után, és arról beszélt, hogy a két országot őszinte baráti kapcsolatok kötik össze politikai, gazdasági és katonai téren, ami semmit sem változott. Szerbia erősen függ az orosz gáz- és olajszállításoktól és csatlakozni akar a török áramlat gázvezetékhez, amelyen Ukrajna megkerülésével érkezhet orosz földgáz a szerb fogyasztókhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK