Döntött az IMF az ukrán hitelcsomagról

Két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélyprogramot hagyott jóvá Ukrajnának szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) végrehajtó tanácsa. A segélyprogram célja, hogy segítse a válságban lévő ország pénzügyi stabilizálását, és megteremtse a tartós gazdasági növekedése alapjait.
MTI-Eco, 2014. május 1. csütörtök, 09:49
Fotó: Reuters

A valutaalap reményei szerint a segély révén Ukrajna további 15 milliárd dolláros hitelhez jut a Világbanktól, az Európai Uniótól, Kanadától, Japántól és más európai intézményektől, valamint egy egymilliárd dolláros hitelgaranciát kap az Egyesült Államoktól, amit nemrég hagyott jóvá az amerikai kongresszus.

A 24 tagú végrehajtó tanács - amelyben Oroszország és az Egyesült Államok is képviselteti magát - jóváhagyta, hogy a 17 milliárdból 3,2 milliárdot azonnal átutaljanak a készpénzhiánytól szenvedő és különböző fizetési kötelezettségei terén jócskán késésben lévő ukrán kormánynak, elkerülendő az államcsődöt. A 3,2 milliárdból 2 milliárd az állami költségvetést fogja tehermentesíteni. A hitelből Ukrajnának részben olyan hitelt kell törlesztenie, amellyel éppen az IMF-nek tartozik.

Ukrajnának a hitelért cserébe fájdalmas megszorító intézkedéseket kell végrehajtania, például az állami intézményekben dolgozók számának csökkentését, adó- és energiaár-emelést, valamint a minimálbér befagyasztását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.01 20:51

..jönnek az ortodox "reformok"....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html