Durva drágulásra számíthatnak a gyerekes családok - Elszámolta magát az EMMI

Elszámolta magát az ÁNTSZ és az OÉTI - állítja a közétkeztetők szövetsége, így a minisztérium téved, amikor azt állítja nem nő az infláció felett az ebédpénz. A szervezet tagjainak adatai alapján, ha nem változik a rendelettervezet lesz, ahol dupla annyit kell fizetni a menzáért.
Hőnyi Gyula, 2013. június 5. szerda, 16:59

Politikai öngólnak tűnik a jövő évben tervezett közétkeztetési reform mögé passzított alapanyagnorma változásra vonatkozó jogszabály tervezet, ugyanis jelen állás szerint úgy tűnik a hatástanulmányokban szereplő adatokat elszámolták a szakértők és lesz olyan önkormányzat, ahol 100 százalékkal növekszik majd a menü alapanyag ára. Azt, hogy ebből mennyit kell majd a háztartásoknak fizetniük, az nem egészen világos, de az már biztos, hogy sem az önkormányzatoknak, sem a közétkeztető cégeknek nincs fedezete arra, hogy a növekményt lenyeljék. Vagyis egyik pillanatról a másikra csaknem egymillió gyerek ebédpénze ugrik meg - a Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) számításai szerint - átlagosan 70 százalékkal. (Ez az önkormányzatok hatáskörében levő egy főre jutó norma összegétől is függ, hiszen van ahol a közétkeztetőknek - szó szerint - 25 forintból kell kihozniuk az uzsonnát és van ahol 75 forintból - jut arra pénzük, hogy már most közelítsenek az EMMI, Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletében megfogalmazott reformhoz.)

Az MKSZ álláspontja szerint a közétkeztetési reform mögé épülő szabályozónál a hatástanulmányokat elszámolták a szakemberek, emiatt vélték a minisztériumban, hogy a változások nem okoznak az inflációnál nagyobb költségszerkezet növekedést. Tettinger Antal, a szervezet elnöke szerint a háttéranyagokat készítő OÉTI és ÁNTSZ egy korcsoportban vizsgálódott. A szabályrendszerrel nem csak ez a baj. Alapvetően változtatná meg a magyar táplálkozási kultúrát azzal, hogy egész egyszerűen eltüntetne olyan levesbetéteket, ízesítőket (például csipetke, vagy a húson levő természetes zsiradék) amelyek elengedhetetlenek a magyar ízvilágban. A szabályozó szerint a kalcium bevitelt csak tejtermékből lehetne megoldani, ami önmagában az infláció felett dobná meg a költségeket.

Napi háromszori étkezés ára*
Bölcsiben565
Oviban660
Suliban663
*MKSZ adatok, átlagosan, forintban
Forrás: MKSZ

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a szövetség miért nem az irányba lobbizik, hogy a reform miatt megugró alapanyagköltségek egy részének fedezésére az állam vállaljon garanciát az önkormányzatokon keresztül. Holott a szervezet is egyetért a reform szabályozó szellemiségével, ami érthető, hiszen a magyar közétkeztetésben szereplő összegekből (például napi háromszori táplálkozás óvodában átlag 300-400 forint) nem lehet a gyerekeket a minőségibb táplálkozási kultúra felé terelni. Ha az állam például a költségnövekedés 10 százalékát vállalná át, az a 200 milliárdos piacon körülbelül 20 milliárd forinttal terhelné meg a büdzsét, ami feneketlen kútba öntött pénz lenne, hiszen egy uzsonnára vetítve mindez 4-5 forint többletet hozna. Vagyis egy jelenleg átlagosan 40-45 forintból kigazdálkodott egy gyerekre jutó uzsonna minősége nem javulhat, ha a keret mindössze 50 forintig kúszik fel. Süllős Gyula, a szervezet titkára szerint ha el jut idáig az ügy, akkor nagyjából egy eurós összegben kell gondolkodnia az államnak.

Addig is önmérsékletre van szükség, az MKSZ több pontban szeretné módosítani az EMMI tervezetet, amely valóban nem okozna kigazdálkodhatatlan többletterhet, illetve a javaslat szerint a szabályokat, fokozatosan 2-3 éven belül "élesítené", hogy a közétkeztetésben részt vevők is hozzászokjanak az új ízekhez és beltartalomhoz.

A minisztérium csütörtökön is egyeztet a szakmai szervezetekkel az ügyről, ugyanis választás előtt nem mutatna jól, hogy az oktatásügyi problémák után az ebédpénzért is mélyebbre kellene nyúlni a zsebekben.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.06.06 08:17

@smithron: A cafeteria pedig nem más, mint kedvezményezett bérelem. Csak arról szól mindig is az egész, hogy kisebb adóterheléssel kaphasson az munkavállaló bérszerű valamit. Azaz, ez is egy kiskapu.

Ezt a kiskaput zárogatják-nyitogatják a kormányok. A jelenlegi főleg zárogatja. Csakhogy a jelenlegi még a többi bérelem mellett ennek adó- és járulékterhét is az egekig emelte vagy csak a (minimál)bérköltséget emelte meg istenesen!

Azt tudja, hogy nem is az egészségpénztár a legkisebb adózású cafeteria-elem?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.06 08:14

@smithron: Az igazán szegény gyerek ingyen kapja a tanszert, étkezést, akár a kollégiumot is.

Csak elunja magát a szétvert/felgyújtogatott WC-jű, szétvetődött ablakú, csupasz falú tantermekben, ahol az osztály 1-2 SNI-közelije szétzilálja az órát, de legalább nagykabátban, fagyoskodva ülhet órán, miközben heti 35-36 órában kell benn csüccsennie.

Az iskola pedig nem is akarja kitenni/megnevelni a renitenseket, mert ők jelentik a finanszírozási forrást, a tanári álláshelyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.06.05 22:17

@rigolya: Tudnillik azért van, hogy a kedvezménnyel nyert pénzt a gyerekre költsék.

Részemről hülyeségnek tartom a családi kedvezményt, meg a családi pótlékot is. Ehelyett állami tanszer, állami étkeztetés kellene az iskolában. Akkor kötődne az iskolában tartózkodáshoz, nem kellene bonyolítani az adminisztrációt, apuka nem tudná elinni, az igényes gazdagék (magániskola, étteremben kajálás, stb. ) nem vennék igénybe.


Ami egyszerű, azt nem kellene bonyolítani....

A másik kedvencem az a hülye kafetéria. A munkahelyemen komoly hisztéria van körülötte, egy programot is fejlesztettek az elszámolására. Én az egészet egészségpénztári számlára utaltatom és nincs cirkusz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.05 20:45

Ez ugyanolyan, mint a bölcsődei gondozási díj vagy a +2% ÁFA. Valahogy vissza kell szedni a családi adókedvezményt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.06.05 19:19

Nagyon sok családban ez a napi meleg étel a gyereknek. Nem azért mert otthon nincs kedvük főzni, hanem mert nincs mit. Ráadásul rengeteg gyerek kap az önkormányzattól támogatást, mert másképp egyszerűen nem tudnák kifizetni. Ezek szerint az önkormik mélyebben a zsebükbe nyúlnak vagy mi is fog történni ha ott nem találnak erre semmit?
Az meg valóban borítékolható, hogy az ehetetlen, bár papíron egészségesebbnek mondott ételt nem fogják a srácok megenni. Marad a szendó. Ami a legrosszabb opció.
Tessék már elsétálni egy piacra és megnézni az árakat. Mindennap gyümölcs, zöldség, stb? És alig nő a menza ára? Az se hiszi a ki mondja:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html