Durva forintgyengülés jöhet akár a héten

Az elemzők eddig kevés figyelmet fordítottak arra, hogy Görögország esetleges bedőlése milyen hatással járna a kelet-közép-európai valuták árfolyamára. Most, hogy a görögök jövője egy hajszálon lóg, úgy látják, súlyos megrázkódtatást hozhat a régióban a dél-európai ország csődje.
Napi.hu, 2015. június 22. hétfő, 10:36
Fotó: Napi.hu

Ahogy Görögország egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez a befektetők is egyre idegesebben próbálják kitalálni, milyen tovagyűrűző hatásai lehetnek Európa perifériáján a kellemetlen eseménynek - kezdi háttérelemzését a Financial Times. Gyorsabban megkaphatják a válaszukat, ha a probléma forrásánál kutakodnak: fontosabb lehet egyes országok közelsége a Balkánhoz és a státusuk a világgazdaságban, mint az, hogy egy csónakban eveztek-e Görögországgal az adósságválság idején.

Igaz ugyan, hogy Portugália és Spanyolország drágábban jut hitelhez azóta, hogy a látóhatárra került a görög államcsőd, ám nem ezek az országok szenvednének a leginkább, ha bekövetkezne az összeomlás. A földrajzilag közelebb fekvő kelet-közép-európai országok gazdaságára erősebb hatást gyakorolna a nagy baleset - vélik a svájci UBS bank szakértői. Szerintük a Grexitet ezek valutáinak határozott gyengülése követné, és a befektetői bizalom megrendülése a világ más tájain lévő feltörekvő országokat is bajba sodorná.

Öt-tíz és tizenöt-húsz százalék

A görögök kilépése estén az eurózónát érő stressz gyorsan elrontaná a befektetők hangulatát, ami azonnal meglátszana a feltörekvő piacok értékpapír- és devizapiacain - írják elemzésükben a bank szakértői. A legerősebb nyomás az olyan valutákra nehezedne, mint a forint és a zloty. Az euróval szemben 5-10, a dollárral szemben 15-20 százalékot veszíthetnek az értékükből. Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot, amelyek kiszolgáltatottak európai exportpiacaiknak, durva csapás érné, kereskedelmük és befektetési piacuk is szenvedne.

William Jackson, a londoni Capital Economics tanácsadó cég elemzője egyetért ezzel: az eurózóna 2011-2012-es adósságválsága recesszióba taszította a régió gazdaságát, s bár közülük több jobb állapotban van, mint akkor, továbbra is nagyon sérülékenyek - írta ügyfeleinek emlékeztetőjében. Az egész feltörekvő Európa ezer szálon kapcsolódik az eurózónához, amelyek közül kevesebb figyelmet kapnak azok, amelyekre közvetve hathat a görög válság. Számos cég elhalasztaná befektetéseit, ha súlyosbodna a helyzet, a fogyasztók halogatnák vásárlásaikat.

Közvetlen és közvetett

Kevés közvetlen kapcsolat van Görögország és Kelet-Közép-Európa között. A görög bankoknak Romániában és Bulgáriában vannak érdekeltségeik, ám ezek tevékenységét az elmúlt években visszafogták. Ezért fontosabbak az említett közvetett hatások. Ez utóbbiak olyan erősek lehetnek, hogy még Brazíliában, Dél-Afrikában, Mexikóban és Törökországban is érezhetők lennének. Jackson szerint különösen az utóbbit ütné meg egy kaotikus Grexit: elapasztaná azokat a pénzforrásokat, amelyekből Ankara finanszírozza a költségvetés és a külkereskedelem hiányát.

A befektetők és az elemzők az elmúlt hónapokban inkább a Fed kamatemelésével és a kínai gazdaság lassulásával foglalkoztak. A múlt héten Agustín Carstens, a mexikói jegybank elnöke figyelmeztetett arra, hogy nem figyelnek eléggé a görög csőd tovagyűrűző következményeire.

Az optimisták szerint nincs ok az idegeskedésre. Az elmúlt hetekben volt ugyan némi tőkekiáramlás a feltörekvő piacokról, de ezt 80-90 százalékban a Fed kamatemelésének közeledése indokolta - mondja Luis Oganes, a JP Morgan feltörekvő régiók kutatásáért felelős részlegének vezetője. Más elemzők is úgy vélik, hogy a piacok némi hullámzásán túl nem fenyeget komolyabb veszély. Kiderülhet, hogy kinek lesz igaza, ha az athéni kormány és Görögország hitelezői a napokban nem tudnak megállapodni az ország további finanszírozásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.06.23 14:19

@lauda: FASZI.!!

Keress egy olyan beírásom ahol dicsértem a 2002 utáni felelőtlen pénzszórást.
BÉRSEGGNYALÓ reálisan tudom nézni a dolgokat.
A számok nem hazudnak ,nem ügy mint a politikusok,úgy a baloldal mint a jobboldal.
Vagytok bőven BARMOK akik elhiszitek,hogy a 2015 március 31-i 24 974 milliárdos adósság kevesebb mint a 2010 április 30-i 19 933 milliárd ft.
Nyugodtan maradj seggnyaló HÜLYE.

Keress még egy politikust aki beismerte hibáit- tévedéseit-hazugságait.
Jelenleg még az egyszerű matematikát is hamisitják, TI BARMOK pedig bedőltök neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.06.23 10:09

Eljön a valutavásárlás ideje? Izmozik a forint

Akkor most melyik hír igaz????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.06.23 10:05

@megfigyelt:

Idézem Gyurcsányt:

elkúrtuk

elkúrtátok

ez van

te kis bérseggnyaló, hogy viszonozzam a szívességed
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.06.23 08:31

@megfigyelt: HELYESBÍTÉS !

Természetesen NEM értettem egyet STB.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.06.23 08:29

@lauda: Valóban nem bennfentes vagy, hanem egy TÁJÉKOZATLAN BÉRSEGGNYALÓ !!!
Nem kellett új hitelt felvenni mert az IMF hitel KERET egy készenléti hitel volt ami a 2008-as világválság idején az forint stabilitása érdekében az ország biztonsága érdekében vette fel az akkori kormány amimnek a kamata 4 % alatti volt és részben a NAGYESZŰEK a 7,875 % os deviza kötvény értékesítéséből fizették csak azért ne ,hogy beleszóljon az IMF a felesleges stadion építésekbe.
Természetesen értettem egyet a MEGGYESI 100 napos pénzszórásával és a 2002-után magasan megállapított nyugdíjakkal és a világ legaránytalanabb nyugdíjára fizetett 13-ik havi nyugdíjjal amire elment a 2002-2010 között felvett KÜLFÖLDI HITEL 70 %-a de nem a gazdagok zsebét tömték vele hanem több mint 800 000 fő állami alkalmazott és a 3 millió nyugdíjas kapta.

UGYE BAROM MICSODA KÜLÖNBSÉG ??????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html