Európában sincs meg a piacok által remélt összhang a jegybanki döntéshozatalban: idő előtt lemondott posztjáról Sabine Lautenschläger az Európai Központi Bank (ECB) egyik döntéshozója.

A lépést nem indokolta, azonban az első reakciók alapján a szigorúbb feltételeket képviselő közgazdászként már nem tudott azonosulni az ECB újabb politikai fordulatával, ami ismét kamatcsökkentést és a gazdaság élénkítését támogató eszközvásárlásokat eredményezett.

Lautenschläger az ECB történetének mindössze az ötödik tagja lenne a döntéshozó testületben, aki mandátuma lejárta előtt távozik posztjáról. Lépése egyben beleillik a német "hagyományokba", a korai távozók közül ketten is német delegáltak voltak, mindketten "héják", vagyis alapvetően a szigorúbb feltételeket szorgalmazó szakértők.

Amennyiben a lemondás indoka valóban az ECB lazítása elleni tiltakozás, azzal tovább mélyülnének az ellentétek az ECB döntéshozói között

- mondta Carsten Brzeski, az ING Németországot vizsgáló vezető közgazdásza.

Egyelőre eggyel kevesebb héja van az ECB-ben - kommentálta a helyzetet Anders Svendsen, a Nordea elemzője. Meglátása szerint ennek döntő súlya nincs, mivel a lazítást szükségesnek látó "galambok" többen vannak, és az erőviszonyok az utódlást követően sem változnak érdemben.

Brzeski szerint viszont a mostani fejlemény rámutat, hogy komoly nézeteltérések vannak az ECB-ben, aminek kezelése jó eséllyel nehéz feladatot jelent majd Christine Lagarde számára, miután novemberben hivatalba lép az ECB új elnökeként.

A befektetői piacok számára azért lehet aggasztó, hogy éleződő feszültségek látszanak az ECB döntéshozói között, mert hasonló a felállás a Federel Reserve-ben is.

Visszatérő érv, hogy a mostani világgazdasági környezeteben egyre nagyobb felelősség hárul a nagyobb jegybankokra a helyzet kezelésében. A Fedre nézve ismétlődő kritika, hogy megosztott, ez is hozzájárul, hogy elveszítette az irányítást. Hasonló aggodalmak merülhetnek fel az ECB-val kapcsolatban is, amennyiben nem tud markáns, piacnyugtató üzenettel előállni.