Egy lépéssel közelebb kerülhetünk az európai bankunióhoz

Az Európai Központi Bank (EKB) lesz az euróövezeti pénzügyi szervezetek felügyelő hatósága, a kezdeményezést valamennyi uniós tagország támogatja és a június végi uniós csúcson döntenek is róla - írta pénteken a Die Welt.
MTI, 2012. június 22. péntek, 14:20
Fotó: Napi.hu

A német lap szerint a június 28-án kezdődő csúcstalálkozón a huszonhetek állam- és kormányfői felkérik az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen javaslatot arra, miként lehet felügyeleti hatósági funkcióval kiegészíteni a jelenleg kizárólag az árstabilitásért és a pénzellátásért felelős EKB tevékenységi körét. A brüsszeli bizottság várhatóan őszre készül el a jogszabálytervezettel - írta a Die Welt uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A döntés a jelenlegi uniós felügyeleti szerv, az alig másfél éve létrehozott Európai Bankhatóság (EBA) végét jelentheti a lap szerint.

Az átalakítást a spanyol bankválság példája indokolja; az eset megmutatta, hogy az euróövezet közösségének több tízmilliárd eurós terhet jelenthet tagországi bankok megmentése, arra azonban nincs lehetősége, hogy időben beavatkozzon a folyamatokba, mert a pénzügyi szervezetek felügyelete nemzetállami hatáskör. A spanyol bankválság arra is rávilágított, hogy az EBA irányításával, de a nemzeti hatóságok által végzett banki stressztesztek nem alkalmasak a veszélyek előrejelzésére.

Az EKB bankfelügyeleti hatósággá alakulása az első állomás lehet abban a reformfolyamatban, amelyet négy uniós intézmény - az EB, az EKB, az Európai Tanács és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács, az eurócsoport - vezetői készítenek elő. A jelenleg formálódó reformcsomag egyik eleme az úgynevezett bankunió, amely a közös felügyelet mellett közös betétbiztosítási rendszer kialakítását is előirányozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.22 14:28

Milyen érdekes, hogy nálunk meg sercintve köpködtek a PFÁSZ és az MNB összevonása miatt.
Ami nálunk unortodox az náluk etalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html