Eldőlt: Schulz lehet Merkel kihívója

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöksége Martin Schulzot, az Európai Parlament (EP) volt elnökét javasolja kancellárjelöltnek és pártelnöknek - jelentette be kedden Berlinben Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter, a párt távozó vezetője.
MTI, 2017. január 24. kedd, 22:24
Fotó: Reuters

A politikus az elnökség ülése után sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület egyöntetűen kiállt Martin Schulz mellett. A párt választmánya vasárnap dönt Martin Schulz jelöléséről, akit márciusban rendkívüli pártkongresszuson választanak meg elnöknek - mondta. Sigmar Gabriel nagy szociáldemokrataként jellemezte Martin Schulzot, és azt mondta, egy "német európai, és európai német" vezeti majd az SPD-t a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy azért kell Martin Schulznak vezetnie a pártot, mert neki van nagyobb esélye a választási sikerre. Hangoztatta, hogy a Bundestag-választás jelentősége túlmutat Németország határain, befolyással lehet egész Európa stabilitására. Németország a "stabilitás horgonya" Európában, és "ismét nagyobb stabilitást kell adnia más országoknak" - mondta Sigmar Gabriel.

Személyes politikai jövőjéről elmondta, hogy továbbra is a szövetségi kormány tagja lesz, de a gazdasági tárca után a külügyminisztérium irányítását vállalja, miután a német diplomácia mostani vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert február 12-én megválasztják szövetségi elnöknek. A gazdasági miniszteri tisztségben parlamenti államtitkára, Brigitte Zypries követi.

Martin Schulz a tájékoztatón kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a felkérés, amelyet büszkén, de a "kellő alázattal" fogad el. Aláhúzta, hogy az SPD az ország vezetésének igényével lép fel a kampányban, célja gondoskodni a "keményen dolgozó emberek biztonságos és jó életéről", a társadalmi igazságosságról és az esélyegyenlőségről.
Németországnak "új vezetésre van szüksége", és a szociáldemokratáknak olyan országot kell építeniük, amelyben szándékaik és tetteik, nem pedig "származásuk és pénztárcájuk" alapján ítélik meg az embereket - mondta Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy olyan politikusként érkezik az EP éléről a német belpolitikába, akinek szilárd meggyőződése, hogy "a béke és a jólét alapvető feltétele egy működőképes Európa". Hozzátette, hogy nem tűri az EU "ócsárolását" és a kisebbségek elleni uszítást.

Az SPD megvédi a "nyitott társadalom modelljét", és felveszi a harcot "minden populistával, és demokráciánk és plurális értékrendünk szélsőséges ellenségeivel" - tette hozzá Martin Schulz, aláhúzva, hogy amikor a demokrácia veszélybe került Németországban, "mindig volt egy védőfal, amelyet úgy hívnak, hogy Német Szociáldemokrata Párt".
Mint mondta, az SPD választási kampánya "izgalmas, érdekes és sikeres" lesz. Hozzátette, hogy programját részletesebben a vasárnapi választmányi ülés után ismerteti.

Erős kihívónak tekintik

Az SPD-vel kormányzó, Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Tauber főtitkár Martin Schulz jelölését kommentálva azt mondta, hogy pártja várja már a választási kampányt, mert tudja, hogy jobb a programja és a kancellárjelöltje. A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről viszont Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök azt mondta, hogy Martin Schulz színre lépése "nem teszi egyszerűbbé" a dolgukat, és a fejlemény azt jelenti, hogy a testvérpártok nem hibázhatnak.

A Bundestag ellenzéki oldalán, a Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy Martin Schulz programjának ismeretében lehet majd pontosan értékelni a váltást az SPD élén.

Sigmar Gabriel az elveszített 2009-es Bundestag-választás után vette át a párt irányítását. Vezetése alatt a szociáldemokraták nem erősödtek meg, országos választói támogatottságuk évek óta történelmi mélységben, a 20-24 százalékos sávban mozog, míg a CDU/CSU támogatottsága 35 százalék körül van.

Sigmar Gabriel személyes támogatottsága még pártjáénál is alacsonyabb, és messze elmarad Martin Schulz népszerűségétől. A ZDF országos köztelevízió egy január közepén készített felmérése szerint amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani és a tisztségért Angela Merkel és Sigmar Gabriel indulna, a németek 60 százaléka Merkelre, 26 százaléka Gabrielre szavazna, ha viszont Martin Schulz lenne a hivatalban lévő kancellár kihívója, Merkel 47 százalékot, Schulz pedig 37 százalékot szerezne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2017.01.25 08:20

Lehet választani!!! A kínálat egy drogos alkoholista barom , vagy már a bizonyított szellemi nyomorék között !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.24 22:29

Hogy néz ki ez az elmebeteg, Merkel legalább nem alkoholista... szép választék, patkányokból...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html