Elfelejtheti azt az EU-t, amit megszokott

Hatalmasat bukott az Európai Néppárt (EPP) és a Szociáldemokraták (S&D) az Európai Parlament hivatalos mandátumbecslése alapján. Viszont nem a populisták szedték csak el a képviselői helyeiket: a Zöldek és az ALDE is nagyot erősödött.
Szabó Dániel, 2019. május 26. vasárnap, 22:10
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Négy éve még 217 képviselői helye volt a Fideszt is a soraiban tudó EPP-nek, ami mostanra 173 főre apadt. De közben a szocialisták is elveszítettek a 201 helyükből közel 80-at, mert az idei eddigi adatok alapján csak 103 mandátumot nyertek - derül ki az Európai Parlament előzetes számításaiból.

De vannak nagy nyertesek is: míg korábban a Zöldeknek csak 44 helyük volt, addig most 71 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe (és Strasbourgba). De nagy sikert értek el a liberálisok (ALDE) is: 2014-19 között csak 59 mandátumuk volt.

A Nemzetek és Szabadság Európája jobboldali európai politikai pártok képviselőinek csoportja - ebben szerepel például a francia szélsőséges Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés is többek között - az eddigi 40 helyett 57 tagot delegálhat.

A Fidesz lengyel szövetségesét, a Jog és Igazságosság pártot soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja (ECR) a korábbi 42 képviselő helyett most 58 fővel alakulhat meg.

A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 42 mandátummal - írja az MTI.

A függetlenként politizálóknak nyolc mandátumot jósolt az EP, az "egyéb" kategóriába pedig 37 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, ha egyáltalán valamelyikbe.

Külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben ez a szám 42,61 százalék volt - jelentette be az Európai Parlament szóvivője a brüsszeli eredményvárón.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.05.27 17:02

@na4: "Nos a hollandok rendesen térden lőtték magukat. Ezt még nagyon bánni fogják. Kezdhetnek arabul tanulni. Végük."

Ez az új szöveg töki? Eddig "mentek a levesbe" volt a duma... te aztán gyorsan változtatsz... a szélkakas kutya f*sza hozzád képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.05.27 15:00

@na4:
Hollandia 16 millos orszag. Par szazezer migrans ott sem fog nyarat csinalni. Ez a ti hulyesegetek, hogy mindent a migransskala szerint mertek. Az embereknek vannak mas gondjaik, fontosabb gondjaik, mint a migransok. Peldaul egeszsegugy es az oktatas nagysagrendekkel fontosabb egy olyan orszagban, ahol az emberelet erteket, nem rajtett eroforraskent ertelmezik. Ahol a tudas ertek, ahol az egeszseg ertek.

Nezd meg ezzel szemben magyarorszagot. A korabbi kivalo oktatas romokban, ma mar nem termel ki se kivalo mernokoket, se kivalo tudosokat, a PISA teszt meg zuhan, mint a ko. A korabban is a kivalo orvosok altal kompenzalt doglodo egeszsegugybol kioregednek az orvosok, vagy migralnak a haldoklo nyugatra, ami mogottuk marad azok szinten csak romok.

Ez ket olyan terulet, amiben nulla eredmenyt tud felmutatni a fidesz, pedig mar jopar eve regnalnak a hatalom felett. Penztaros Lorinc mar nagyobb koltsegvetesi tetel, mint az egeszsegugy, meg orszagvedelmi tartalek. Vicc. Es itt egy szo nincs a migransokrol, ez szintiszta politikai dontes. Magyarorszagon par napig volt migranskerdes, amikor mindenkit beengedtek, de utana tavoztak is, azota a lopason kivul mas nem tortent kormanyzas cimszo alatt. Ugy csinaltak, mint feriek. Csak valamiert a fidesznek jobb a sajtoja. Ha erted az ironiat, de gondolom nem.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.27 12:00

Nos a hollandok rendesen térden lőtték magukat. Ezt még nagyon bánni fogják. Kezdhetnek arabul tanulni. Végük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.05.27 11:45

Ez van olyankor, amikor azok is szavazhatnak a migráncsokról, akik még soha nem éltek a közelükben, sőt soha nem is fognak találkozni velük. Legalábbis most azt hiszik....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html