A szlovákiai portál szerint a 38 éves Antónia középiskolai tanárként dolgozott. Február 13-án oltották be az AstraZeneca vakcinával. Néhány nappal később a szlovák közszolgálati televíziónak nyilatkozott arról, hogy az oltást követően magas lázat, súlyos fejfájást és izomfájdalmat tapasztalt. Egy héttel az oltás beadását követően kórházba került, ahol február 27-én elhunyt.

Antónia halálát valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia okozhatta, de a halál pontos okát a boncolás állapítja majd meg. A hölgy trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására - írja a ma7.sk.

Szlovákiában eddig 804 esetben jelentettek komolyabb oltási reakciókat az AstraZeneca vakcina beadása után. Halálesetet nem jelentettek az oltással összefüggésben. Szakértők hangsúlyozzák, nincs bizonyíték arra, hogy a 38 éves tanárnő halála összefüggésben lenne a vakcina beadásával.

Európa több országában a napokban ideiglenesen felfüggesztették a brit-svéd vakcina beadását, miután az oltást követően több esetben vérrögképződést figyeltek meg pácienseknél és két haláleset is történt.

A szlovákiai portál emlékeztet, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint eddig nagyjából ötmillió adag vakcinát adtak be az Európai Unió (plusz Izland és Norvégia) területén, összesen 30 esetről tudni, ahol az oltás után nem sokkal véralvadási zavar alakult ki. A szakértők szerint ez az arány nagyjából megfelel a nem beoltott népességnél tapasztalt számoknak. Ausztriában és több más európai országban az ABV5300 jelű készlettel oltott embereknél alakult ki szövődmény. Ebből a készletből sem Szlovákia, sem Magyarország nem kapott.