Eltilthatják a turistákat Erdély egyik legfontosabb látnivalójától

Szeretné megőrizni eredeti állapotát az erdélyi Szent Anna-tónak a védelmére létrehozott egyesület, ezért a fürdőzés tiltásán gondolkodnak - értesült az nlcafe.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. május 25. csütörtök, 14:49
Fotó: Napi.hu

Könnyen lehet, hogy tilos lesz a fürdőzés Erdély legszebb tavában, a Tusnádfürdőhöz közeli Szent Anna-tóban. A tó védelmére létrehozott Pro Szent Anna Egyesület legalábbis ezt szeretné elérni - hívja fel a figyelmet a portál.

A Szent Anna-tónak nincs természetes lefolyása, és nem is táplálja semmi az esővízen kívül, így csekély mértékben képes az öntisztulásra. A nyári szezonban viszont a fürdőző turisták jelentős mennyiségű naptejet és testápoló szert mosnak bele magukról a tóba, ami nem tesz jót a víznek. Az egyesület elnöke szerint aggasztó a tó szervesanyag-tartalma is, amiért szintén a turisták a felelősek.

A strandoló turisták miatt gyorsult fel a Szent Anna-tó hordalékkal való feltöltődése is. A kráter erdő borította belső falairól becsurgó esővizet ugyanis a parton levő gyepes terület szűrte meg. Ezen a területen azonban a strandidényben kiszárad a fű, és nem tudja már ellátni a szűrő feladatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK