Érkezik Putyin kihívója?

Projektet indított egy általa Vlagyimir Putyinnal szemben támogatandó jelöltnek a 2018-as orosz elnökválasztásra való kiválasztására Mihail Hodorkovszkij emigrációban élő üzletember, egykori olajmágnás - közölte hétfőn az orosz RBK gazdasági napilap.
MTI, 2016. szeptember 12. hétfő, 19:20
Fotó: Reuters

A Putyin helyett elnevezésű projekt keretében a vmestoputina.ru weblapon 15 olyan személy neve jelent meg, akikre bárki szavazhat, hogy aztán egy zsűri kiválassza a legeredményesebbek közül azt a jelöltet, akinek Hodorkovszkij jogi, informatikai, aláírásgyűjtési, személyzeti és egyéb logisztikai támogatást nyújtana a kampányoláshoz. Az érintetteket szándékosan nem értesítették előre.

A potenciális alternatív jelöltek listáján szerepel Jevgenyij Rojzman jekatyerinburgi polgármester, Grigorij Javlinszkij, a Jabloko párt alapítója, Nyikolaj Kaszjanov, a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) elnöke, Tatyjana Jumaseva, Borisz Jelcin néhai elnök lánya, Jelena Panfilova, a Transparency International alelnöke, Lev Sloszberg, a Jabloko vezetőségi tagja, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, Oleg Csirkunov, a permi körzet volt kormányzóhelyettese, Tatyjana Morsakova ügyvéd, az alkotmánybíróság volt tagja, Ivan Kurilla történész, valamint Szergej Medvegyev, Vlagyimir Rizskov, Jelena Rikovceva és Olga Beslej újságíró.

Az eredeti megfontolásokkal ellentétben felkerült az oldalra Alekszej Navalnij blogger és korrupcióellenes aktivista is, aki ugyan az ellene hozott elmarasztaló bíróság ítélet miatt nem indulhat választáson, de a szervezők bíznak benne, hogy a fellebbezése még sikeres lehet, vagy megváltoznak az ügyére vonatkozó jogszabályok.

A kezdeményezés mögött a Hodorkovszkij elnöksége alatt működő Nyitott Oroszország társadalmi szervezet, valamint annak a 2016-os szeptemberi választásokra létrejött, ellenzéki egyéni jelölteket támogató Nyitott Választások projekt áll. A zsűri tagjai jelenleg: Vlagyimir Kara-Murza, a Parnasz alelnöke, a Nyitott Oroszország koordinátora, Dmitrij Gudkov, az állami duma (orosz alsóház) független képviselője, Jevgenyij Assz építész és Sztanyiszlav Belkovszkij "politikatechnológus".

Hodorkovszkij az RBK orosz gazdasági napilapnak a Putyin helyett projekt kilátásairól nyilatkozva úgy vélekedett, hogy tekintélyuralmi rendszerben ellenzéki jelöltből nem lehet elnök, ám a politikai közeg előre nem látható megváltozása esetén a Nyitott Oroszország támogatása komoly tényezővé válhat. Önmagáról azt állította, hogy továbbra sem érdekli a hatalomért folytatott harc, de befolyásolni kívánja a társadalmi közeget.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfői sajtóértekezletén közölte, hogy a Kremlben értesültek a Hodorkovszkij-féle kezdeményezésről, de azt egészében véve nem tartják érdekesnek, mert az azt kidolgozó és megvalósítani szándékozó emberek "visszafordíthatatlanul elszakadtak Oroszországtól, attól, ami itt történik, és ami a napirenden szerepel".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.12 19:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html