Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észak-Korea gazdasága 20 éve nem látott hanyatlásban van - idézi a Financial Times (FT) a dél-koreai központi bank adatait. Szakértők szerint már ez lehetett a titka annak is, hogy Kim Dzsongun, az ország vezetője az év elején egyfajta enyhülési politikába kezdett. Ugyanakkor a diktátor az elmúlt napokban szokatlanul keményen bírálta saját országa egyes tisztviselőit egy lassan haladó projekt miatt.

A szöuli jegybank úgy számolja, hogy az északi gazdaság 3,5 százalékkal zsugorodott 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest, amikor viszont 3,9 százalékos pluszt produkált éves összehasonlításban. Ilyen nagy hanyatlást 1997 óta nem jegyeztek fel: akkor 6,5 százalékkal esett a GDP és az országban éhínség pusztított.

Durva szankciók

A külkereskedelem értéke 15 százalékkal, 5,6 milliárd dollárra eshetett, miután a kivitel 37,2 százalékkal zuhant - vélik a dél-koreai szakértők. Az országgal szemben atomprogramja miatt bevezetett szankciók főként a nyersanyagok és a textiláruk kivitelét vitték padlóra. Emellett nem jött jól a dzsucse ideológiát követő rezsimnek, hogy Kína, amellyel külkereskedelme 80 százalékát bonyolítja le, viszonylag keményen beleállt a korlátozásokba.

Összességében az egy főre eső GDP északon mindössze 1,5 millió von (1300 dollár, míg délen 33,6 millió von. Nehéz pontosan megbecsülni milyen hatással voltak a szankciók Észak-Korea gazdaságára, de az biztos, hogy egyszerűen kiütötték az ipari termelést - mondta az FT-nek a dél-koreai jegybank illetékes tisztviselője.

Valakiknek van félnivalójuk

A rossz hírek akkor érik az északi rezsimet, amikor Kim éppen nagyot fordított politikáján: az elmúlt évek atom- és rakétatesztjei után egymás után tartotta a csúcstalálkozókat Kína, Dél-Korea és az USA első emberével. A diktátor a helyi média jelentése szerint bírálta egy modernizációs projekt irányítóit a munka lassúsága miatt. (Arról nem jött hír, hogy még mindig a helyükön vannak-e - a szerk.)

Azok, akik szerint Kim a gazdasági gondok miatt váltott a hidegháborúról enyhülésre, úgy látják, hogy a szankciók miatt összeomolhat az észak-koreai gazdaság. Ezt a vélemény fogalmazta meg például Dan Coast, az USA nemzeti hírszerző szervezetének vezetője. Elismerte ugyanakkor, hogy működik egy feketekereskedelem a háttérben, amelyben a rezsim erőforrásokhoz juthat.

Nem lesz jobb

Az elemzők nem számítanak arra, hogy az északi gazdaság talpra állhat idén, kivéve, ha sikerül előrelépni az ország nukleáris fegyvereinek leszerelésében. Minden gazdasági projektet, főként a két Korea közöttieket ehhez a feltételhez kötik Phenjan külföldi partnerei. Kérdés, hogy ezt belátják-e vagy sem, ezért nehéz prognosztizálni, hogy mi lehet a rezsim következő lépése.

Egy biztos, nem fogják bedobni a törülközőt. A hivatalos pártlap a napokban a szöuli kormányt ostorozta azért, hogy nem halad előre a két Korea közti enyhülés. Kipécézték Mun Dzsein dél-koreai elnök egy megjegyzését, amit egy szingapúri fórumon tett.

E szerint Kim és Donald Trump amerikai elnök (akik ugyanebben a városban tartották csúcstalálkozójukat) súlyos bírálatoknak néz elébe, ha nem teljesülnek a phenjani rezsim atomarzenáljának leszerelésével kapcsolatos ígéreteik.

A fotó forrása: AFP