Észak-Korea újra fejleszti atomközpontját

A legfrissebb műholdas felvételek szerint Észak-Koreában gyorsan fejlesztik az ország nukleáris kutatási központját annak ellenére, hogy Kim Dzsongun, az ország diktátora elkötelezte magát a teljes atomleszerelés mellett a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóján.
Komócsin Sándor, 2018. június 27. szerda, 15:36
Fotó: AFP

Észak-Korea elkezdte felfrissíteni egyetlen ismert nukleáris kutatási központját - derült ki a friss műholdfelvételekből a CNBC cikke szerint. A sztálinista gyakorlatból kinőtt dzsucse ideológiát követő rezsim annak ellenére folytatja a fejlesztéseket, hogy tárgyalásokat folytat a világ különböző államaival a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

A felvételeket az amerikai 38 North elemzőközpont szerezte meg. Jól látható rajtuk, hogy az Njongbjonban lévő atomközpont számos eleménél munkálatok folynak meglehetősen gyors tempóban. A jelentés mindössze két héttel követi Kim Dzsongun diktátor és Donald Trump amerikai elnök szingapúri csúcstalálkozóját. Ezen a felek aláírtak egy megállapodást, amelyben Kim vállalta országa atomfegyverprogramjának feladását.

Business as usual

A fejlesztések alátámasztják, hogy nem elég a rezsimmel együtt ködös általános állásfoglalásokat hozni, hanem konkrét egyezményeket kell kötni, pontosan meghatározott célokkal és azok végrehajtásnak ellenőrzésével - hangsúlyozzák szakértők. Sokan kifogásolták, hogy Kim sem Trumpnak, sem Mun Dzsein dél-koreai elnöknek nem tett semmilyen számon kérhető, konkrét ígéretet.

A fejlesztések részeként egyébként új hűtőpumpaházat, hűtővíztárolót és vélhetően egy radiokémiai laboratóriumot építenek. A 38 North elemzői szerint ugyanakkor vélhetően semmi olyan nem történik, ami túlmenne a business as unusal fogalomkörén. Más szóval amíg Phenjanból nem adják ki az ukázt minden tevékenység felfüggesztésére, addig tovább folytatják az előre eltervezett változtatásokat.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.06.27 17:36

Trump egy idióta.Kim átveri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html