Észak-Korea elkezdte felfrissíteni egyetlen ismert nukleáris kutatási központját - derült ki a friss műholdfelvételekből a CNBC cikke szerint. A sztálinista gyakorlatból kinőtt dzsucse ideológiát követő rezsim annak ellenére folytatja a fejlesztéseket, hogy tárgyalásokat folytat a világ különböző államaival a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

A felvételeket az amerikai 38 North elemzőközpont szerezte meg. Jól látható rajtuk, hogy az Njongbjonban lévő atomközpont számos eleménél munkálatok folynak meglehetősen gyors tempóban. A jelentés mindössze két héttel követi Kim Dzsongun diktátor és Donald Trump amerikai elnök szingapúri csúcstalálkozóját. Ezen a felek aláírtak egy megállapodást, amelyben Kim vállalta országa atomfegyverprogramjának feladását.

Business as usual

A fejlesztések alátámasztják, hogy nem elég a rezsimmel együtt ködös általános állásfoglalásokat hozni, hanem konkrét egyezményeket kell kötni, pontosan meghatározott célokkal és azok végrehajtásnak ellenőrzésével - hangsúlyozzák szakértők. Sokan kifogásolták, hogy Kim sem Trumpnak, sem Mun Dzsein dél-koreai elnöknek nem tett semmilyen számon kérhető, konkrét ígéretet.

A fejlesztések részeként egyébként új hűtőpumpaházat, hűtővíztárolót és vélhetően egy radiokémiai laboratóriumot építenek. A 38 North elemzői szerint ugyanakkor vélhetően semmi olyan nem történik, ami túlmenne a business as unusal fogalomkörén. Más szóval amíg Phenjanból nem adják ki az ukázt minden tevékenység felfüggesztésére, addig tovább folytatják az előre eltervezett változtatásokat.

A fotó forrása: AFP