Bevezethetik a tíznapos apaszabadságot az EU-országokban

A jelenlegi 14 napról 28 napra nő az apáknak járó gyermekgondozási szabadság Franciaországban. Egy új uniós irányelv szerint, ha azt elfogadják, legalább 10 napos apaszabadságot kell biztosítani a gyerek születésekor az EU-tagországokban - írja az Euronews. Magyarországon ez jelenleg öt nap.
Domokos Erika, 2020. szeptember 23. szerda, 21:36
Fotó: Getty Images

Franciaországban az apa vagy a "második szülő", aki lehet nő is, a gyerek születésekor 2021 júliusától kétszer több, 28 nap szabadságra jogosult. A 28 napból legalább egy hetet kötelező lesz kivenni a gyereke születésekor.

Emmanuel Macron a nemek közti egyenlőség terén előrelépésnek, illetve mandátuma egyik "nagy ügyének" minősítette a jövő év júliusában életbe lépő változást - olvasható az Euronews cikkében.

Franciaország úttörő volt Európában, amikor 2002-ben bevezette a 11 napos apasági szabadságot, amely a háromnapos születési szabadság után vehető ki.

Lesz uniós apasági szabadság

Az Európai Tanács (ET) térfelén pattog labda a minimális apasági szabadság ügyében: legalább 10 napos szabadságot kell biztosítani mindegyik tagállamban az újdonsült apáknak. Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol 10 napnál kevesebb jár: öt munkanap. Ez azt jelenti, hogy ha az ET elfogadja az Európai Parlamentben elsöprő többséggel támogatott irányelvet, akkor Magyarországon 3 éven belül kell beépíteni a jogrendszerbe az uniós minimumot.

Franciaországban az apasági szabadság meghosszabbítását, amelynek éves költsége több mint félmilliárd euróra rúghat, a társadalombiztosítás fogja állni. A gyerek születését követő háromnapos szülési szabadságot továbbra is a munkáltató finanszírozza, a további 25 napot pedig visszatéríti a társadalombiztosítás. Ikrek születésekor további hét nap jár a második szülőnek - derül ki a cikkből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.24 07:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugati, 2020.09.24 00:25

A pc-ába. Csak nem megint feltalálták a gyermek szüleit, az apát és anyát? Akkor mi lesz a sok homok...al? Vagy nekik találták fel? Akkor beszarok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html