A módosítást 215 képviselő támogatta, 161 ellenezte, 24-en tartózkodtak. A törvénymódosítást a hatályba lépéshez még a szenátusnak is el kell fogadnia, és Andrzej Duda elnöknek is alá kell írnia.

Teljesítjük a kötelezettségeinket. Ugyanakkor haladunk tovább az igazságügy reformjával - jelentette ki a parlamentben Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter.

A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái visszatérhetnek munkahelyükre, amennyiben erre igényt tartanak. A törvény korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat - írta a Hiradó.hu az MTI alapján.

Az EB kezdeményezésére az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, hogy fel kell függeszteni a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírásokat.

Andrzej Dera, az államfő tanácsadója szerdán azt mondta a lengyel médiának nyilatkozva, hogy a törvény szokatlanul gyors elfogadása a varsói kormány és az Európai Bíróság közötti megállapodás eredménye, azzal a céllal, hogy Lengyelország elkerülje a pénzbüntetés kifizetését.