Ez jön Merkel után: gigantikus fordulat, csúnya világ

Angela Merkel távozásával nem pusztán egy ikonikus vezető lép le a német és az európai politika színpadáról, hanem új korszak kezdődik Németország politikatörténetében. Aki izgalmas közéletre vágyik, az nem fog csalódni.
Komócsin Sándor, 2018. október 31. szerda, 07:08
Fotó: Pixabay

A német politikai megfigyelők az istenek (istennők) alkonyáról (Götterdämmerung) beszélnek annak kapcsán, hogy az ország legnagyobb pártja, a CDU Angela Merkel vezetésével Bajorország után Hessen tartományban is súlyos vereséget szenvedett a helyi választáson. Merkel bejelentése, hogy lemond a pártelnöki székről, szeretné befejezni a 2021-ben végződő kormányzati ciklust, majd teljesen lelép a politika színpadáról, megnyitja az utódlási versenyt a kancellári posztért is. Ez azonban egy az elmúlt néhány évben gyökeresen átalakult Németországban fog lezajlani - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg orosz származású, Berlinben dolgozó publicistája.

Nagy hibákat követett el

Angela Merkel 13 éve kormányozza Németországot, 18 éve vezeti a CDU-t. Ez alatt a hosszú idő alatt sok hibát követett el - véli a publicista. Túlígérte magát a környezetvédelmem terén, aminek tükrében különösen feltűnő, milyen keveset értek el kormányai. Tovább folytatta elődei politikáját, amely adókedvezményekkel kedveskedett a választóknak. Ezek régen túllépték az észszerű határt, miután a hiányzó bevételek miatt nem jut elég pénz infrastrukturális beruházásokra, különösen a digitális technológia terén.

Két év alatt, 2015-ben és 2016-ban utat nyitott 2,1 millió menekült beáramlása előtt az országba anélkül, hogy pontos terve lett volna a bevándorlóáradat kezelésére. A probléma félrekezelésével túlrerhelte a közhivatalokat és a rendőrséget, és nem tudta megakadályozni, hogy a nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) párt a bevándorlás ügyét meglovagolva bejusson az összes tartományi parlamentbe és a Bundestagba is.

Végül, de nem utolsósorban a 2017. szeptemberi választás után, amely nem teremtett világos helyzetet abból a szempontból, hogy milyen koalíció kormányozza az országot, túlerőltette a kormányalakítást. Ennek eredményeként végül olyan nagykoalíciót hozott tető alá, amelynek pártjai kutya-macska viszonyban vannak egymással, folyton veszekednek, aláásva az emberek bizalmát a kormányban. A közvélemény-kutatások szerint a választók többsége ezért személyesen őt teszi felelőssé.

Gyökeres átalakulás

A változás iránti elemi vágy azonban már nem igazán szolgálható ki személyi változtatásokkal - véli Bershidsky. Teljesen mindegy kit tol előre a CDU decemberi kongresszusán új pártelnökeként. Lehet az illető Merkel választottja, Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt főtitkára, vagy kemény bírálója, Frederich Merz volt frakcióvezető, vagy a nála mélyebben konzervatív (kevésbé centrista) Jens Spahn egészségügyi miniszter, vagy valamelyik sikeres tartományi CDU-vezető.

A helyzet ugyanis az, hogy az új első ember olyan időszakban kerül a párt élére, amikor a hagyományos jobb- és a balközép nem egyszerűen a hullámzó népszerűség leszállóágában van, amelyet gyorsan követhet az emelkedés, hanem rendszerszerűen hanyatlik az átalakuló közéletben. A választóközönség pontosan tudja, hogy egy ilyen párt (akár a CDU, akár az SPD) új vezetője mit kínálhat, és ezt idegesítően unalmasnak tartja.

Nem válna be

Ha a CDU jobbra mozdulna, hogy megakadályozza szavazói elvándorlását a radikális, bevándorlóellenes AfD-hez, az nem sokat hozna. A testvérpárt, a bajor CSU megpróbálta ezt az október közepén tartott tartományi választás kampányában, de nem járt sikerrel, a választói jelentős része így is faképnél hagyta. Ráadásul a migrációval szemben galamb álláspontot képviselő Zöldek mind Bajorországban, mind Hessenben jelentősen erősödtek.

Ha az új vezető Merkel nyomában járva venne át ötleteket a baloldaltól - a leglátványosabb ezek közül az atomerőművek bezárásának felkarolása volt -, amiért sokan bírálták a kancellárt a konzervatív oldalon, az szintén nem hozna eredményt. Borítékolható ugyanis, hogy csak erősödne a hithű jobboldaliak átpártolása az AfD-hez.

Mást akarnak

A választók új ötleteket akarnak, világos jövőképet, válaszokat várnak a mindennapi problémáikra. Ez fontosabb lehet annál, hogy mennyire elkötelezettek valamelyik párt mellett - véli a Bloomberg cikkírója. A Zöldek sokat köszönhetnek annak, hogy emberközeliek, barátságosak, bár ezt a stílust könnyebb ellenzékben gyakorolni, mint kormánypártként.

Ezzel együtt ez egy alternatíva lehet a centrumpártok unalmas, közhelyes profi politizálására. Ugyanez a helyzet az AfD nyílt nativizmusával, azzal a felfogással, hogy az emberek veleszületett eszmékkel jönnek a világra, amelyek meghatározzák a tájékozódásukat és a útválasztásukat.

Zavaros idők jönnek

A választási lehetőségek szétaprózódása azonban azt jelenti, hogy a választóközönség polarizálódik, töredezik, amit a legtehetségesebb centrista politikusok sem tudnak egységes politikai akarattá formálni. Ezért aztán aligha emelkedik ki az utódok közül egy olyan korszakos, széles körben sokáig elfogadott politikus, mint Angela Merkel.

A nagy pártok fölénye aligha őrizhető meg, Németország közeljövője hasonlóvá válik számos más európai országéhoz: a szavazóbázisok ingataggá válnak, akárcsak a kormányok, a politikusok programok végrehajtása helyett a próba-szerencse módszerével próbálnak majd megoldásokat találni az országuk gondjaira.

Bershidsky szerint ez önmagában nem baj, a radikális változások nem hoznak azonnal stabilitást. Ironikus ugyanakkor, hogy miközben Angela Merkelt a kompromisszumkötések nagy mesterének tartották, olyan politikai játékteret hagy maga mögött, amelyen erre a készségre jóval nagyobb szükség lehet, mint regnálása idején.

Bukhat-e korábban?
Merkel részleges visszavonulásának célja a pártján belüli elégedetlenség leszerelése volt, s úgy tűnik, támogatói elfogadják, hogy az alku részeként kancellárként még hatalomban maradjon. Van olyan CDU-s képviselő aki szerint párton belüli pozíciójának feladása erősíti az ország élén. Mások úgy látják, új kormányfőre lenne szükség, hogy a CDU új vezetőséggel és programmal menjen neki a következő parlamenti választásnak.

Megnehezítheti Merkel helyzetét ha pártja a bírálói közül választ új elnököt és persze nagy kérdés, hogy a koalíciós partner szociáldemokratákkal sikerül-e megállapodnia a kormányzás folytatásáról. Németország nagy pártjai, mindenekelőtt az SPD el akarják kerülni az előrehozott választásokat, mert a népszerűségi indexük a mélyben van - idézte a Financial Times Andraa Römmele politológust. Ezért az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Merkel végigviheti kancellári ciklusát 2021-ig, a következő esedékes választásokig.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.11.02 15:08

@krix6: "Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket."
netanjahunak azt sem szabad elhinni amit kérdez, de valóban 1940 végéig az volt a terv, hogy Madagaszkár szigetére költöztetik őket. Aztán a háború mégsem fejeződött be olyan gyorsan mint hitték, az angolok meg nem voltak hajlandóak a szállításban részt venni (németeknek nem volt erre alkalmas flottája), így maradt a 'végső megoldás'.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.11.02 13:40

@zana:
Á, szóval Netanjahu is hazudik!
Meg mindenki más is csak ti nem!
:D

Elmebeteg vagy...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.02 12:13

@krix6:
Hatalmas vihar? Minden gyilkos gyilkos indulat tetszik neked náci klónocska.
Egyébként meg nem igaz a történet, ami meg belőle kihozol annak meg pláne semmi köze a valósághoz.
Merkelt még vissszasírja a félfasiszta orbáni sereg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.11.02 10:14

Maig nem ertem, honnan vette ez a hulye merkel a batorsagot, hacsak nem tartotta magat ubermensnek, mint az osztrak hitler nemet ubermensnek, hogy semmibe veve az ujonnan letrejovo EU dontesi forumait, maga dontse el egyedul, meg sajat dontesi szerveit is semmibe veve, hogy mas allamok hataraitt semmibeveve beavatkozzon muszlim frakciok belhaborujaba a willkommen idiotizmusaval, mikozben a kurdok es kerestenyek kiirtasaval semmit se tett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.11.02 10:11

@krix6:
http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201510/a_palesztin_hitler

"Világszerte óriási vihart kavart Benjamin Netanjahu kijelentése"........:

"Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket. Hadzs Amin al-Husszeini Hitlerhez ment, és azt mondta: ha elűzi őket, mind idejönnek. ? Akkor mit tegyek velük? ? kérdezte Hitler. ? Égesse el őket ? mondta Hadzs Amin al-Husszeini"

More, a dédelgetett muzi haverjaidé volt a nagy ötlet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html