Ez lesz a vége a Kína-USA háborúnak

Ha az USA megválasztott elnöke betartja Kínával kapcsolatos választási ígéreteit, akkor méretes kárt okozhat saját országának. Minden fronton vereségre van ítélve, ha keménykedni próbál a vörös óriással.
Napi.hu, 2016. november 20. vasárnap, 19:04
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke a választási kampányban megfogalmazott néhány barátságtalan ígéretet Kínával kapcsolatban. Például azt, hogy kormánya 45 százalékos vámmal fogja sújtani az ázsiai ország amerikai exportját, illetve hogy nem hagyja, hogy Kína megerőszakolja az USA-t, ahogy azt szerinte most teszi.

Korai lenne még megsaccolni, mit tart be a fenyegetéseiből, ám az biztos, hogy ha megpróbálná tartani magát kampányígéreteihez, az kereskedelmi háborúhoz vezetne a két ország között. A CNN Money hét okot sorol fel annak alátámasztására, hogy botorság lenne kesztyűt dobni Kína arcába.

Visszaütnek

Erősebbek vagyunk Kínánál, gazdasági hatalmunk van felette, amit az emberek nem látnak - mondta a kampány idején Trump. Ez annyiban igaz, hogy az ázsiai ország sokkal többet exportál az USA-ba, mint fordítva, és ennek elvesztése rosszul érintené.

Ennek ellenére megbosszulhatná, ha durva vámokat vetnének ki rá. Kína túl nagy ahhoz, hogy ilyen módon a sarokba szorítsák - mondja David Dollar, az USA pénzügyminisztériumának korábban Pekingben dolgozó pénzügyi megbízottja.

Sérülhetnek a márkák

Jelentős amerikai márkák, amelyek sokat várnak az 1,3 milliárd lakosú Kínától, súlyos károkat szenvedhetnek. A Starbucks, a Boeing az Apple és mások szeretik a kínai vásárlókat. Válaszul a 45 százalékos adóra a kínaiak egyszerűen Boeing utasszállítók helyet Airbusokat vennének és máshonnan szereznék be az USA-ból származó szóját és kukoricát - vélik a Global Times című lapnak nyilatkozó elemzők.

Láttunk már ilyet

Az Obama-adminisztráció 2009-ben már bepróbálkozott a kínaiaknál: megadóztatta a szerinte dömpingáron szállított kínai gumiabroncsokat. A Kereskedelmi Világszervezet az USA mellé állt, ám ez nem tartotta vissza Pekinget attól, hogy klasszikus szemet szemért választ adjon: megadóztatta az amerikai csirkeexportot. Hasonló villongások voltak a napelemek, az acél és más termékek körül.

A Trump-féle magas vámok azzal járnának, hogy a kínai áruk megdrágulnának az USA-ban vagy eltűnnének a piacról. Nem hiszem, hogy az amerikai vezetés találna ezeket helyettesítő termékeket, vagy ha igen, azok drágábbak lennének, ami megdobná az inflációt - véli Jianguang Shen, a Mizuho Securities Asia tőketársaság vezető elemzője.

Pénzügyi kár

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, az ottani vállalatok egyre versenyképesebbé válnak a világpiacon. Az utóbbi időben nő az USA-ban befektetett tőkéjük nagysága. Az amerikai cégek 1990 óta 225 milliárd dollár tőkét vittek Kínába, míg a kínaiak 65 milliárdot az Egyesült Államokba.

Szakértők szerint az egyirányú pénzáramlás kétirányúvá vált. Emellett a kínai befektetők korábban soha nem látott mennyiségben vásárolnak fel amerikai vállalatokat. És végül, de nagyon nem utolsósorban: Kína birtokolja a világon a legtöbb - 1,3 ezer milliárd dollár értékű - amerikai államkötvényt.

Nem jönnek vissza az állások

Trump azt ígérte a szavazóknak, hogy ha ő lesz az elnök visszahozzák az USA-ba az elmúlt évtizedekben külföldre vándorolt munkahelyeket. Ez egy irreális vállalás. Például évtizedekkel ezelőtt elvesztek azok a textilipari munkahelyek, amelyeket korábban Észak-Karolina üzemei kínáltak.

Ezek az állások mostanában Banglades és Vietnam felé vándorolnak. Az új vámok nem változtatnának ezen a helyzeten, sőt rontanának rajta - véli Edward Alden külügyekkel foglalkozó tudományos kutató, arra utalva, hogy a válaszul megemelt kínai vámok miatt az amerikai exportcégek kitelepíthetik a termelésüket.

Nem alulértékelt

Trump, pestiesen szólva le, van maradva egy brosúrával, amikor arról beszél, hogy a pekingi vezetés az export ösztönzése érdekében manipulálja a jüan árfolyamát, azaz mesterségesen alulértékeli a kínai valutát. A szakértők, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzői is úgy látják, hogy a jüan értéke megfelel a piaci viszonyoknak. Sőt, a pekingi jegybank aktívan támogatja a valutát, hogy ne értékelődjön le túlságosan.

Kihasználnák

Ha Trump a protekcionizmus mellett dönt, akkor kínai kollégái ki fogják ezt használni. Amint az USA kihátrál az ázsiai és európai szabadkereskedelmi megállapodásokból, Kína benyomul a helyére: kész közelebb húzni magához azokat az országokat, régiókat, amelyek kezét az USA elengedi.

Harakiri-forgatókönyv
Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oxford Economics szakértői modellezték Trump elképzeléseinek hosszú távú reálgazdasági hatásait - tudósított az MTI. Több forgatókönyvvel számoltak, amelyek közül a legkedvezőtlenebb abból a feltételezésből indult ki, hogy az amerikai kormány tejesíti Trump választási ígéreteit. Eszerint a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, a dél-koreai és az indiai importra 20-20 százalékos vámokat vetnek ki, amit fenntartanak a teljes elnöki ciklus idején. A kutatók arra számítanak, hogy ezt hasonló ellenintézkedések követnék az érintett országok részéről. A végeredmény az lett, hogy e forgatókönyv teljesülése esetén az amerikai gazdaság 2018 végére recesszióba kerülne. Emellett 2020 végére az USA GDP-je nagyjából öt százalékkal elmaradna attól, mintha nem robbanna ki vámháború az Egyesült Államok és kiemelkedő kereskedelmi partnerei között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.11.21 14:22

@matyi2010:
ja igen, a kinai falukbol, ahol a csirkekkel meg a tehenekkel aludtak az istalloban az emberek bekoltoztek a varosba a szalag melle robotolni. ezzel akkora gazdasagi csoda tortent, hogy mar siman verik az amerikaiakat. ja, hogy cirka 3-4* annyi ember termeli meg ugyanazt a gdp-t? ezt ne hozd tudomasara a tobbieknek, meg a vegen kitalajak, hogy az egy fore eso gdp csak harmada az usahoz kepest, ami mar a magyar gdphez merheto lassan. meg osszezavarnad a kinai eros gazdasagban hivo emberkeket. ja, es az adidas kezdi nemetorszagba visszatelepiteni a gyartast kinabol. megunta, hogy lopjak a cuccat, a knowhow tobbet er...

http://index.hu/gazdasag/2016/05/25/az_adidas_husz_ev_utan_ujra_cipouzemet_nyit_nemetorszagban/

amugy mitol eros a kinai gazdasag, ezt fejtsd mar ki bovebben. az olcsot ertem, X-el kezdodo kinai telefonom van, ami kb anyagarban vettem. mi a fasztol mondanad erosnek oket? ha megkapjak a vamokat, pont, hogy olcsok nem lesznek es kiszorulnak egy olyan gazdag orszagbol, ahol penzt tudnanak keresni. nem indiabol jon a zsozso ugyanis. a masik, hogy mar annyira nem is olcsok. vietnam meg brazilia olcsobb naluk is. multicegnel dolgozom, sormunkasban a fentiek olcsobbak, mernokkent mar a magyarokeval azonos a foglalkotatasuk. csereben olyan mentalitassal dolgoznak, hogy a legkisebb dolgban sem kepesek donteni, faszan belejuk van plantalva.

trump bloffje, igy hivod. erre epult az egesz kampanya. en erosebb szot hasznalnek erre, ha nem teljesiti legalabb reszben. paff neki. amugy szerintem trump nem gondolta rosszul, egy jol robotizalt gyartosor mondjuk detroitban remek munkalehetoseget biztositana a helyieknek a versenykepesseg romlasa nelkul. nem kell 2000 biorobot egy gyarba, eleg parszaz technikus. ezt hivjak hatekonysagnovelesnek. ebben szar pl magyarorszag is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.21 09:09

@matyi2010:
"Trump de legalábbis a tanácsadói tudják Kína ma már erősebb mint az USA."
Te mindeannyiukat felülmúlod tudásban, gondolom sokat jártál Kínában meg az Államokban.
Legalább egy rendes, valódi versenyképes kínai autómárkát mondhatnál!
Kína még messze elmarad Amerikától, éhkoppon tartott bérmunkásokkal versenyképes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.11.21 07:01

Érdekes módon itt a libsi birkákat érdekli jobban Trump kínai blöffje, míg az USA-ban a hasonló értelmi szinten lévő republikánus jobboldaliakat.
Nem lesz semmilyen büntetővám, Trump de legalábbis a tanácsadói tudják Kína ma már erősebb mint az USA.
Sokkal több amerikai munkahely függ Kínától mint fordítva.
Az amerikai befektetők helyére azonnal benyomulnának a németek, japánok és koreaiak, ahogy a Japán és Kína közti feszültség idején is történt. Kína meg se érezte a "sziget-válság"-ot, a japán gazdaságot viszont érzékenyen érintette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

siriq, 2016.11.21 00:56

Jo lenne ha minnel hamarabb lezavarnak az ujabb vilagvalsagot. En 2022-2026 korulire raktam de ha mar a jovore elkezdodik az sem baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.20 22:00

hehe, itt nem hemzsegnek a fideszes birkak, mert az egyik nagy kedvencuk trump a masik meg kina. zavar van az eroben, es a kozpont sem mondja meg, hogy mit kell gondolniuk... :)

en azt gondolom, hogy kina epp csod elott all, trump gyakorlatilag csak megpockolne az elso dominot, de szerintem nelkule is borulni fog a koceraj. az mas kerdes, hogy kinek lesz ez jo...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html