Orbán Viktor magyar miniszterelnök levele, amelyben az EU-ban maradás támogatására biztatja a brit szavazókat a hétfői Daily Mailban jelent meg, így még nem játszhatott szerepet a hét végi közvélemény-kutatásokban, amelyek szerint magukra találtak a Remain támogatói. Az MTI jelentése szerint Orbán kijelenti, hogy a döntés ugyan a brit szavazóké, ám Magyarország büszkén áll a britek mellett az EU tagjaként.

Kovács Zoltán kormányszóvivő már vasárnap kommentálta a hirdetést. Eszerint ez a gesztus is bizonyítja, hogy szemben az ezzel kapcsolatos vádakkal Magyarország szilárdan támogatja az Európai Unót. Persze ettől még sokszor másként képzeli a kontinens jövőjét, mint mások.

Izmozik a font és a forint

Az angol font három hónapja nem látott erősödéssel reagált arra, hogy a Survation közvélemény-kutató intézet péntek-szombati felmérése szerint a Remainra szavazók aránya 45 százalék szemben a Leave 42 százalékos támogatottságával - jelentette a Bloomberg. Ez lényegében fordítottja az egy héttel korábbi felmérések eredményének.

A brit valuta 1,5 százalékkal, 1,453 dollár/fontra erősödött, miután már pénteken is izmosodott 1,1 százalékot. A piaci befektetők az egész világon fellélegeztek: az euró és az ausztrál és az új-zélandi dollár is legkevesebb 0,8 százalékkal erősödött, a norvég és a svéd korona egy százalékkal javított helyzetnén.

A koreai von 1,1 százalékkal izmosodott. A japán jen fél százalékkal gyengült, igaz, a múlt héti minipánikban 2,7 százalékkal erősödött.

A kelet-közép-európai valuták élükön a zlotyval 1,1 százalékos erősödéssel nyugtázták a biztató híreket.

Idegesség

A brit kilépés lehetőségének erősödése a múlt héten komoly piaci idegeskedéshez vezetett. A Fed egyebek mellett emiatt nem változtatott alapkamatán. A Bank of England ismét arra figyelmeztetett, hogy a távozás tovább gyengítheti a fontot. A biztonságos befektetésnek tekintett állampapírok hozama Németországtól Japánig az erős kereslet miatt rekordalacsonyra esett.

A tragédia...

A hét végi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Jo Cox munkáspárti képviselő tragikus halála a Remain felé mozdította el a szavazók hangulatát - véli Robert Rennie, a sydneyi Westpac Banking Corp. stratégája. Ez enyhíti a kockázatokkal kapcsolatos piaci félelmeket. Ez az oka annak is, hogy kezdik elvinni a pénzüket a biztonságos menedéknek számító befektetésekből.

Vagy a félelem?

Más a véleménye a YuoGov Plc közvélemény-kutató cég kutatási igazgatójának, Kathleen Brooksnak. Szerinte nem a Remain mellett kampányoló Cox meggyilkolása hat a szavazókra, hanem egyre jobban aggódnak a Brexit gazdaságra gyakorolt várható kedvezőtlen következményei miatt.

David Cameron miniszterelnök a képviselőnő halála miatt felfüggesztett kampány vasárnapi újraindulásakor a BBC-ben ismét arra figyelmeztette a briteket, hogy a Leave kampány félrevezeti őket a függetlenné válás következményeinek bagatellizálásával.

A kilépés valószínűségét jelző indexek a visszaindultak múlt heti csúcsukról: a fogadóirodák mutatója például hétfőn 28 százalékra adta a Brexit esélyét szemben a múlt heti 38-39 százalékkal.