Az Independent szerint venezuelai hatóságok közölték, hogy elfojtottak egy katonai lázadást Valencia városában - mindezt nem sokkal azt követően, hogy egy csoport egyenruhás fegyveres bejelentette, felkelést indítanak Carabobo szövetségi államban Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen, hogy visszaállítsák a demokráciát az országban, de nem államcsínyt hajtanak végre.

A csoport vezetője, aki Juan Caguaripano százados néven mutatkozott be, kijelentette a felvételen, hogy a hadseregnek azon egységei, amelyek nem állnak a felkelés mellé, katonai célponttá válnak.

Diosdado Cabello először terrorista támadásról beszélt, majd "rendkívüli helyzetről", amelyet már ellenőrzésük alá vontak a hatóságok, és több embert őrizetbe vettek - írja az MTI.

Valenciai szemtanúk arról számoltak be, hogy vasárnapra virradóan lövések dördültek a városban - jelentette a Reuters az MTI szerint.

 

Meghalt az egyik támadó

A hadsereg egyik tábornoka órákkal Cabello közlése után beszámolt arról, hogy a laktanyát megtámadó egyik fegyveres meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült.

A tábornok Maduro elnök ellenzékét hibáztatta a laktanya megtámadásáért. "Ez terrorcselekmény volt, amelyet a jobboldal és az észak-amerikai birodalom (az Egyesült Államok) finanszírozta kollaboránsaik támogatásával követtek el félkatonai, zsoldos erők" - mondta a tábornok az állami tévében az MTI szerint.

A védelmi miniszter szerint a támadók civilek voltak katonai egyenruhában, kivéve egy dezertált hadnagyot. Fegyvereiket a hadseregtől lopták - mondta. Az illetőket külföldi kormányokhoz kötődő "szélsőjobboldali" elemek toborozták a támadásra - tette hozzá, anélkül, hogy megnevezte volna ezeket a kormányokat.

Káoszban az ország

A dél-amerikai ország már hónapok óta politikai válságban van - emlékeztet az Independent. A tüntetéseknek több mint száz halottja, közel kétezer sebesültje van és több mint 500 embert már őrizetbe vettek. A múlt héten például két ellenzéki vezetőt az éjszaka közepén titkosügynökök vittek el és börtönbe vetették őket.

Szombaton Maduro "alkotmányozó nemzetgyűlése" eltávolította pozíciójából a legfőbb ügyészt és elrendelte bíróság elé állítását. Ez az Independent szerint megerősíti azokat az ellenzéki félelmeket, hogy Maduro "az alkotmányozó nemzetgyűlése" csak arra szolgál, hogy elhallgattassa a kormány kritikusait.