Figyelmeztetést kapott Európa - Hol jár Magyarország?

A délelőtt megjelent friss európai uniós GDP-adatok nem igazán örvendeztették meg az elemzőket, ugyanis az eurózóna gazdasága, valamint Európa három legnagyobb gazdasága a vártnál lassabban nőtt. A magyar GDP-adat is a kellemetlen meglepetések között volt.
Szabó Zsuzsanna, 2015. augusztus 14. péntek, 12:33
Fotó: Reuters

Kellemetlen meglepetések sorát hozták a friss GDP adatok: Európa három legnagyobb gazdasága, de az eurózóna növekedési adata is elmaradt a várakozásoktól. Ráadásul az eurózóna gazdaságának lassulása váratlannak is számított, ami a Bloomberg elemzői szerint kiemeli a fellendülés bizonytalanságát és törékenységét, ami a globális kilátások körüli bizonytalanságból fakadnak.

A 19 tagállamot magába tömörítő eurózóna GDP-je mindössze 0,3 százalékkal nőtt a várt - az előző negyedévhez hasonló - 0,4 százalékos ütemhez képest az előző negyedévhez viszonyítva. A német gazdaság 0,4, az olasz 0,2 százalékkal nőtt a francia pedig stagnált szemben az elemzők által várt 0,5, 0,3 illetve 0,2 százalékos bővüléssel.

Az EU egészének gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedéves 0,4 százalékos ütem után az Eurostat gyorsbecslése alapján. Éves szinten az EU28 gazdasága 1,6 százalékkal, az eurózóna 1,2 százalékkal nőtt  az első negyedévben mért 1,5 illetve 1 százalék után. (Az Eurostat megjegyzi, hogy az USA gazdasága a második negyedévben 0,6 százalékos növekedést mutatott az előző negyedév 0,2 százalékos bővülése után, míg éves alapon számolva 2,3 százalékra lassult az első negyedévben mért 2,9 százalék után.)

Mennyire éllovas Magyarország?

Banai Péter Benő szerint a második negyedévben mért, 2,7 százalékos - kiigazítatlan - éves GDP-növekedés elmarad a minisztérium 3 százalék körüli várakozásától, azonban mivel első becslésről van szó, az adat még módosulhat - kommentálta a szakállamtitkár a firss magyar adatot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön, a friss adatok megjelenése előtt "Éllovasok közt - Az egyik leggyorsabb növekedés Európában" címmel hirdetett meg sajtótájékoztatót péntekre. A magyar adat is lassabb lett egyébként a vártnál, év/éves alapon - szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - mindössze 2,4, negyedév/negyedév alapon pedig 0,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.

Ha az előző év azonos időszakához viszonyítjuk a 2,4 százalékos ütemet a most rendelkezésre álló Eurostat adatok alapján nyolc gazdaság előzi a magyart - tehát, ha azt vesszük, akkor a top 10-ben még benne vagyunk... Az év/éves alapon nézett adatok alapján a cseh (4,4 százalék), a román (3,7 százalék), a lengyel (3,6 százalék), a spanyol (3,1 százalék), a szlovák (3,1 százalék), a svéd (2,9 százalék) a lett (2,6 százalék) és a brit (2,6 százalék) gazdaság nőtt gyorsabban a magyarnál.

Ha a negyedév/negyedéves adatokat nézzük akkor a 0,5 százalékos magyar bővülésnél a cseh (0,9 százalék), a lengyel (0,9 százalék), a szlovák (0,8 százalék) az észt (0,8 százalék), a görög (0,8 százalék), a brit (0,7 százalék) és a litván (0,6 százalék) gazdaság volt gyorsabb.

Az EU-ban a most rendelkezésre álló adatok alapján a finn gazdaság teljesített a legrosszabbul, miután az unióban egyetlen gazdaságként negyedéves szinten 0,4, éves szinten 1 százalékkal zsugorodott.

Ajajj!

Elemzők az EU-s adatok alapján arra figyelmeztettek, hogy a növekedést a gyenge beruházási - különösen az építőipari - teljesítmény húzta vissza, az üzleti aktivitás fellendülése nélkül viszont az eurózóna továbbra is csak vergődni fog a magas adósság és a munkanélküliség hálójában. (Utóbbi különösen Franciaországra igaz, ott ugyanis a legfrissebb adatok alapján még soha nem volt ennyi álláskereső.)

A Bloomberg megjegyzi, hogy az Európai Központi Bank (ECB) a júliusi kamatdöntő ülésén a növekedést kiábrándítónak nevezte, és jelezte, hogy kész az ösztönző programját ennek megfelelően alakítani, amennyiben szükséges.

A vezető nyugat-európai tőzsdék a GDP-adatok megjelenése után beestek, főleg a periféria és a francia index került át egy rövid időre a negatív zónába, de dél körülre már csak a madridi IBEX-35 állt pár ponttal a csütörtöki záróértéke alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2015.08.16 15:15

@hunorti: 2015. augusztus 16., vasárnap 13:35

Siralmas, hogy ezzel próbálod mentegetni magad és/vagy a fidess-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.16 13:35

@monica_schuster: szomorú tudomásul venni, hogy az aktuális kormány az állam/ polgárok / vagyonát sajátjaként kezeli,holott csak megbizást kapo..korupció volt van lesz ....,ahogyan haladunk Európában északról délre ,és nyugatról keletre ,úgy nő az aránya ...,ez történelmileg alakult így !!!..mi középen vagyunk ..,ebben is ..!!..rosszabb a helyzet a mediterrán és a balkáni térségben ,ill kelet eu-ban ,ujkrajna -oroszok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.08.16 12:01

@monica_schuster: Igen tudok.

Az 1998-2002 közötti Orbán kormány idején a szennyvíz csatorna építések komoly KAC- támogatásba részesűltek és abból a SZZÉKELY ZOLTÁN nevű kormánypárti képviselő 30 %-ot kért vissza,de volt olyan aki nem fizetett,helyette feljelentette és a SZÉKELY kapott érte 6-évet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2015.08.16 10:00

szomorú tudomásul venni, hogy az aktuális kormány az állam/ polgárok / vagyonát sajátjaként kezeli,holott csak megbizást kapott a polgároktól/ demokratikus választás alapelve / , hogy a szabályok és elkötelezettségek betartásával kezelje az emberek vagyonát - ide értve az EU-ból érkező támogatással együtt. Ismer talán valaki olyan polgárt aki nem az aktuális kormány tagja vagy közeli barátja, családja, ismerőse, hogy gyarapodott volna, netán nyert valami nagy pályázatot visszacsorgatás nélkül? Szebb napokat mindenkinek/Monica
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.08.16 08:52

@matyi2010: TÁJÉKOZOTTkám !!!!!
Feltehetően pénzért csal az emlékezete.

A 2013 -as GDP növekedés a Szlovákoknál 6 X-osa a Lengyeleké 14 X-ese volt a Magyarénak.
Ki volt a kormányon 2013-ban és az már nem a ELMUTNYÓCÉV hatásai.
Hagyja a HAZUDOZÁST a kormányra egyedűl abban PROFIK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html