Fityiszt mutathatnának az oroszok

Látszólag régen nem látott unalmas választásra készült Oroszország szeptember 18-a előtt, ám van némi tétje a szavazásnak, nevezetesen jelzést adhat Vlagyimir Putyin államfő 2018-as újraválasztási esélyeiről. Egyelőre legyőzhetetlennek látszik az elnök.
Napi.hu, 2016. szeptember 17. szombat, 18:10
Fotó: Napi.hu

Egy évtizede a legunalmasabb parlamenti választásra készültek az oroszok a szeptember 18-ai voksolás előtt, ám ennek ellenére lehet a szavazásnak egy rejtett üzenete - vélik a bne IntelleNews régiós portál szakírói. A hét végi szavazás megmutathatja, hogy fenyegeti e bármi veszély Vlagyimir Putyin államfő újraválasztását a másfél év múlva esedékes elnökválasztáson.

Vajon kellőképpen a kezében tartja-e a Kreml a médiát és a közhangulat alakítását? Kitart-e a társadalom lojalitása a pillanatnyilag nyolcvanszázalékos támogatottságot élvező államfő mellett a gazdasági nehézségek ellenére?

És végül a legfontosabb kérdés: van-e bármilyen erő az ellenzékben, hogy megakadályozza Putyint negyedik elnöki ciklusának megszerzésében? Ha semmi nem fenyegeti az elnököt, akkor 2024-ig a Kreml lakója maradhat.

Hodorkovszkij akciózik

A svájci emigrációban élő Mihail Hodorkovszkij - aki a Jukosz olajvállalat tulajdonosaként Oroszország egyik leggazdagabb embere volt az ezredfordulón, amíg a kezdődő Putyin-érában mindenféle vádakkal el nem ítélték, és tíz évre börtönbe nem küldték (amit Szibériában kellett letöltenie) - akciót indított Putyin leváltására.

Putyin helyett címen indított kezdeményezésében arra szólítja fel az oroszokat, hogy jelöljenek valakit az elnök helyére. A Kreml agymosó propagandistái azt állítják, hogy Vlagyimir Putyinnál nem lehetne jobb elnöke az országnak, ám Hodorkovszkij szerint a 145 millió orosz között csak akad egy megfelelő jelölt erre az állásra.

Meglepődtek, megijedtek

Végül 13 ellenzéki politikus neve kerül elő anélkül, hogy megkérdezték volna őket. Néhányan kifejezetten megijedtek, hogy szembe löknék őket a hatalommal. Aztán gyorsan szűkült a lista.

Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök azért esett ki a pakkból - mert minden bizonnyal a titkosszolgálat (FSB) ügyködésének eredményeként - megjelent róla egy szexvideó, amelyen egy másik ellenzéki politikussal, Natalja Pelevine-nel látható.

Alexszej Navalnyij korrupcióellenes aktivista büntetett előélete miatt "úszta meg" a jelölést, ugyanis emiatt nem vállalhat köztisztviselői megbízatást Oroszországban.

Keményebb jelöltnek ígérkezett Ilja Jasin ellenzéki politikus, aki 65 oldalas tanulmányban igyekezett bizonyítani, hogy a Putyint támogató Egységes Oroszország párt bűnözők gyülekezete. Bár a kormánypártot a szervezett bűnözéssel, pénzmosással és sorozatgyilkossággal vádoló iratban voltak védhető állítások is, még a politikus saját párttársai sem értettek vele egyet.

Talán koalíció lesz

Az Egységes Oroszország támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 31 százalékon áll, azaz nem éri el a 35 százalékot, ami az abszolút parlamenti többséghez kell. (A 450 fős parlament képviselőinek egyik felét egyéni mandátummal, másik felét listás szavazással választják.)

Nem jelentene azonban gondot, ha koalíciót kellene kötnie, ugyanis a Dumába csak álellenzéki pártoknak van esélyük bejutni. Kommunisták, radikális és még radikálisabb jobboldaliak - ez a kínálat, amelyből bármelyik párt jó lehet partnernek. A fontos kérdésekben eddig sem szavaztak a kormánypárttal szemben.

Nem tetszik a rendszer

Az ellenzék egyetlen kreatív ötlete az volt, hogy távolmaradásra biztatja az embereket. Emellett érvel a liberális (mármint valóban liberális, mert Vlagyimir Zsirinovszkij erősen nacionalista pártjának nevében is szerepel ez a jelző) Jabloko. Ezzel kifejezhetnék az oroszok, hogy nem tetszik nekik a rendszer úgy, ahogy van.

A gond az, hogy a lakosságnak csak a fele gondolja azt, hogy áldemokráciában él, hogy valójában nincs beleszólása az ország ügyeinek alakításába, hogy a kormánypárti politikusokkal szemben őfelsége ellenzéke foglal helyet a parlament padsoraiban. A társadalom másik fele szerint valóságos demokrácia van Oroszországban.

Nem lesz csalás (?)

Egy valamire nagyon fognak ügyelni a hét végén, nevezetesen arra, hogy elkerüljék a 2011-es botrányokat. Akkor tömegtüntetésekhez vezettek a kiterjedt választási csalások. Ella Pamfilova, a központi választási bizottság vezetője teljes átláthatóságot és bármely csalás megtorlását ígéri.

Persze Oroszországról beszélünk. Ez a kijelentés az illetékes nacsalnyik részéről csak azt bizonyítja, hogy a kormánypárt teljesen biztos a sima győzelmében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.09.18 13:28

@Pegazus_a_borbarat: "Túl nagy különbséget persze nem jelent, hogy valakinek 400 vagy 500 milliárd dollárja van készpénzben... "

Szoval szerinted a devizatartalek az keszpenzben van. Atyaeg :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.18 12:55

@Rodent: "A központi bank devizatartaléka pedog a 2013-as 524 milliárd dolláros szinthez képest mára 395 milliárd dollárra apadt. "

Nem. A devizatartalék, a 2014 előtti 500 milliárd dollár feletti szintekről, az olajáreséssel párhuzamosan 2015 közepe táján érte el mélypontját, kb. 360 milliárd dolláros szinten. Azóta, tehát kb. egy éve, folyamatosan növekszik, jelenleg 395 milliárdon áll.

Túl nagy különbséget persze nem jelent, hogy valakinek 400 vagy 500 milliárd dollárja van készpénzben...

http://www.tradingeconomics.com/russia/foreign-exchange-reserves
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.18 12:38

@Rodent: "A tévébe is leginkább csak az elnök ellenőrzött ellenzéke került be, vagyis azok a pártok, akik ugyan hivatalosan ellenzékiként ülnek a parlamentben, de sok vizet nem zavarnak."

A kommunisták, ugyanúgy mint nálunk, minden egyes szabad választáson indulhattak 1990 óta. Csak az orosz nép - a mi hülye birka népünkkel ellentétben - nem választotta vissza őket, egyszer se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.09.18 10:32

Orosz demokrácia- fizikai lehetetlenség, sose volt és sose lesz, ugy ránézésre egy főleg területileg ekkora és soknemzetiségü, nemzetiségükhöz ragaszkodó országot képtelenség egybetartani erős központi irányítás nélkül, jobb ha meg se próbálják, örültek, hogy valakit találtak, aki erre hajlandó volt, de a háborukat el felejthetné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.09.18 08:06

@Pegazus_a_borbarat: Kedvencunk a jo kis orosz demokracia :D

"A választásnak már csak azért sincs akkora tétje, mert Putyin igazi kritikusait eleve eltiltották attól, hogy széles tömegek előtt kampányoljanak. A tévébe is leginkább csak az elnök ellenőrzött ellenzéke került be, vagyis azok a pártok, akik ugyan hivatalosan ellenzékiként ülnek a parlamentben, de sok vizet nem zavarnak."

Igy nem nehez evtizedeken at uralkodni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html