Foci-Eb: felszólítást tett Putyin

Vlagyimir Putyin elnök azt kérte az orosz biztonsági tanács tagjaitól, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez - közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
MTI, 2016. június 15. szerda, 18:04
Fotó: Reuters

A Franciaországban zajló Európa-bajnokság (Eb) eddigi legnagyobb konfliktusa az orosz és az angol szurkolók marseille-i összecsapása volt a két ország válogatottjának marseille-i mérkőzése előtt és alatt.

A biztonsági tanács ülésén részt vett Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke, Valentyina Matvijenko, a szövetségi törvényhozás felsőházának elnöke, Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára, Szergej Lavrov külügy-, Vlagyimir Kolokolcev belügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója és Mihail Fradkov, a Külföldi Felderítő Szolgálat (SzVR) vezetője.

Túllépte az ingerküszöböt

Moszkvában kedden behívatták a külügyminisztériumba Jean-Maurice Ripert-t, Franciaország nagykövetét a Marseille-ből Lille-be tartó orosz szurkolói busz feltartóztatása miatt. A misszióvezető figyelemét felhívták arra, hogy az orosz állampolgárokkal szemben diszkriminatív módon és válogatás nélkül léptek fel.

Közölték vele, hogy az oroszellenes hangulat szítása az orosz válogatottnak az Eb-n való részvételével kapcsolatban negatív hatással lehet a kétoldalú viszonyra. A diplomáciai feszültség oka az, hogy francia kommandósok Cannes egyik elővárosában kedden feltartóztattak egy, az orosz-szlovák mérkőzésre tartó buszt, amelyen az Összoroszországi Szurkolói Egyesület tagjai és más személyek utaztak. A járművön tartózkodó mind a 43 embert őrizetbe vették a marseille-i összecsapások miatt. Közülük 11-et sajtójelentések szerint szerdán elengedtek.

Bírálat a franciáknak

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami dumában közölte: szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, amelyben azt követelte, hogy Franciaország akadályozza meg az orosz autóbusz feltartóztatásához hasonló jogsértések megismétlődését.

Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött. Kifogásolta, hogy a francia hatóságok nem tartották magukat a bécsi megállapodásból fakadó kötelezettségükhöz, és a busz feltartóztatásáról, az utasok igazoltatásáról és leszállításáról nem értesítették sem a párizsi orosz nagykövetséget, sem a marseille-i főkonzulátust. Mint mondta, az orosz diplomaták a közösségi médiából értesültek a történtekről.

A külügyminiszter ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a mérkőzésre tiltott pirotechnikai eszközökkel érkező egyes orosz szurkolók magatartását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ttibu73, 2016.06.17 09:39

Gyökér barom hofitársaidat osszad barom !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magam, 2016.06.16 12:05

A saját bunkóit kéne megnevelni, mert nagy százaléka egy tajgai vadbarom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html