Fontos határt lép át Ukrajna

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést kedden az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács, és ezzel lezárult az egyezmény régóta húzódó ratifikációs folyamata.
Szepesi Anita, 2017. július 11. kedd, 15:00
Fotó: Pixabay

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a szerződés szeptember 1-jén lép hatályba teljes körűen - írta az MTI.

A társulási egyezményben, illetve az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodásban foglalt rendelkezések többsége már ideiglenes életbe lépett, a mostani döntéstől azt várják a szakértők, hogy új lendületet ad az együttműködésnek például a kül- és biztonságpolitika, az igazságügy, az oktatás vagy a tudomány területén.

Mint a közleményben írták, a szerződés a felek közötti viszony mélyítésének elsődleges eszköze, amely előmozdítja a szorosabb politikai, gazdasági kapcsolatokat, valamint a közös értékek tiszteletét.

A döntést nem sokkal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter brüsszeli látogatása előtt jelentették be, egy nappal a kijevi EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt.

A társulási egyezmény aláírását eredetileg 2013 novemberében tervezték, ám Viktor Janukovics akkori ukrán elnök moszkvai nyomásra az utolsó pillanatban elállt az aláírástól. Lényegében ez a fejlemény adta a gyújtószikrát a kijevi ellenzéki megmozdulások drámai kibontakozásához. A válság véres erőszakcselekményekbe torkollott és Janukovics bukásához vezetett.

Az időközben orosz agressziós cselekmények áldozatává vált Ukrajna új vezetésével az EU már alá tudta írni az egyezményt.
A tanács határozatát az tette lehetővé, hogy nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta a társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.11 17:12

"nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta a társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított."

Világos, ugye? A lakosság népszavazáson elutasította, a parlament meg vállat vont és megszavazta. Lehet ennél szebben mondani, hogy "teszünk a fejetekre. de magasról"?

Demokrácia EU-módra...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.07.11 16:15

A vesztes: Ukrajna!
"Függetlenedési" törekvéseiknek nyertesei közé most már ámerikai politikusokon, sorosokon kívül az Eu hiénái is felsorakozhatnak. Az ukránok - szerintem későn - rádöbbennek a tényre, ám akkor már hiába kiáltják fájdalmukban, hogy Eúúúúúúúú.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html