Fordulat után fordulat és Merkel nevet a végén

Martin Schulz, a német szociáldemokraták vezetője ugyan megszerezte pártja kongresszusának támogatását az új nagykoalícióról folytatandó tárgyalásokhoz, ám úgy tűnik, ez végleg felőrli politikai hitelét. Ami Európának, Németországnak és Angela Merkelnek jó, az neki nem igazán jó.
Komócsin Sándor, 2018. január 23. kedd, 12:27
Fotó: Reuters

Morgolódva hallgatták a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Martin Schulz beszédét a párt hét végi kongresszusán a küldöttek, és a hallgatóság tagjai ügyeltek rá, hogy ezt a szónok is jól hallja - kezdi a Németország közeljövője szempontjából kulcsfontosságú tanácskozásról szóló háttérbeszámolóját a Financial Times (FT). A kérdés az volt: támogatja-e a 600 küldött a nagykoalíciós tárgyalások megkezdését a konzervatív CDU/CSU párossal vagy sem?

Schulz egy ponton azzal próbált nyomást gyakorolni hallgatóságára, hogy elújságolta: Emmanuel Macron francia államfő egy nappal a kongresszus előtt felhívta. (Jelezve milyen fontosnak tartja Európa jövője szempontjából, hogy Németországnak cselekvőképes kormánya legyen.) A pártelnök azonban ezzel sem ért el sikert, mert a jelen lévők úgy értelmezték, hogy önálló csillogás híján egy olyan európai politikus árnyékába húzódik, akinek felfelé ível a csillaga.

Halvány siker

Az FT szakírói szerint a szavazás meglehetősen halvány sikert hozott neki: a kongresszusi résztvevők 362-279 arányban támogatták a koalíciós tárgyalások megkezdését az Angela Merkel kancellár vezette politikai blokkal. Gyenge beszéde és nem kellően fölényes szavazási győzelme kétségeket ébreszt a pártelnök vezetői jövőjével kapcsolatban.

Schulz meggyengült a kongresszuson, mert nem tudta fellelkesíteni a résztvevőket - véli Andrea Römmele politológus professzor, aki részt vett az eseményen. A párt nem szereti elnökét - ez érezhető volt a jelen lévők hangulatán.

Összességében Schulz csak egy újabb mélypontra jutott a januári hétvégén, ami óriási kontrasztban van azzal a sikerrel, amelyet pártelnökké választásakor egy évvel ezelőtt elért. Népszerűsége az egeket ostromolta, az SPD-t kimozdította évtizedes vergődéséből. A fordulatot azonban újabb fordulat követte: a párt veszített a 2017-es regionális választásokon és története legrosszabb eredményét érte el a szeptemberi parlamenti szavazáson.

Taktikai hibák

Ez követően taktikai hibák sorozata következett, amelyek közül kiemelkedik, hogy Schulz határozottan kizárta a nagykoalíció folytatását Angela Merkellel, miközben a megfigyelők biztosak voltak benne, hogy az SPD nem kerülheti el az erről folytatandó tárgyalásokat, mert a német szavazók egy esetleges rendkívüli választáson megbüntetnék a stabil kormányzás lehetőségének elmulasztásáért.

Ezért aztán napokon belül újabb fordulatot hajtott végre - ami tovább erodálta politikusi hitelét és támogatottságát -, elfogadta az újabb nagykoalíció megkötésének lehetőségét. Ennek logikus következménye lett, hogy beszédét csak udvarias taps követte a kritikus hét végén ahelyett, hogy pártkongresszusoktól nem idegen ováció fogadta volna.

Másnap, hétfőn a német sajtó nem kímélte: Schulz csetik-botlik, az SPD gondját úgy hívják, hogy Martin Schulz, alig találta a hangot a küldöttekkel - ilyen kommentárok jelentek meg a pártkongresszusról.

A kérdés

Így aztán lehet, hogy egyfajta béna kacsaként kell befejeznie politikai karrierjét. A pártvezetők nézőpontjából egy koalíció fontos hozadéka, hogy miniszteri megbízatást kapnak a kormányban, és a több nyelven jól beszélő Schulznak "kinézne" a külügyminiszteri poszt. Pártbéli a népszerűtlensége miatt azonban könnyen lehet, hogy szégyenszemre le kell mondania erről.

Eközben megjelenhetnek a színen a párt új reménységei. Egyikük Andrea Nahles, az SPD parlamenti frakcióvezetője lehet. Az előző kormányban munkaügyi miniszter volt, így az SPD-ben neki tulajdonítják az országos minimálbér bevezetését, amit díjaznak. Manapság, amikor a formális vezető nehezen fogadtatja el magát, a frakcióvezető asszonyt egyre inkább nélkülözhetetlennek látják az SPD vezetőségében.

Eközben Angela Merkel megkaphatja azt a stabil kormánytöbbséget, amely biztosíthatja hatalma fenntartását és sikeres kormányzását 2021 őszéig.

A fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2018.01.24 14:44

@zana:
"Németország jól van, virágzik, még kicsit sem roggyant meg attól ami történt."

Még csak az elején vagyunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.24 08:44

@matura:
Foglalkozz inkább Orbán Hitleréhez némely tekintetben hasonló tevékenységével.
Uszítás, rémhírek, gyűlöletkeltés, propaganda minisztérium nem ismerős a történelemből?
Hova vezetett mindez?
Németország jól van, virágzik, még kicsit sem roggyant meg attól ami történt.
Ha Orbán csicskáinak hiszel akkor Németország lángokban áll és vérben úszik.
Egy szó nem igaz az egészből, de a bégető 2,3 millió beveszi. Beeeeee te is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.01.24 07:54

A 2.vh totális veresége 70 év után a totális hazaárulást vonja maga után, ebből csemegézik a két pártvezér, nálunk is lehet, hogy hasonló okok miatt is a két véglet között, semmittevő baloldali kormányzás után tulmozgásos beteg jobboldali jött el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.23 20:28

@krix3:
Te nagyon okos vagy, hiszen Orbán felokosított. a németek meg hülyék, nagyon hülyék.
Ehhez képest Magyarországon alig van valami, minden Nyugatról jön, ipar kereskedelem, turista. Virul az ország mert Orbán megmondta, ide idegen nem jöhet. Pardon, dehogynem csak titokban, meg ha tejel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.23 20:17

@RealMan:
...az ezerféle fondorlatot bevetve, a 882-ik fondorlatnak bedőlt Schultz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html