Az elmúlt hetekben tapasztalt némi emelkedés után - amelyet azok a spekulációk váltottak ki, amelyek szerint az OPEC és a kartellen kívüli államok megállapodhatnak az olajkínálat szűkítéséről - áresést hozott a hét vége. A legfontosabb hír, hogy Iránban megtöltötték az Európába induló első tankhajtót, amely a perzsa ország elleni szankciók feloldása óta útnak indulhat.

Az észak-amerikai WTI és a londoni Brent ára márciusi szállításra egyaránt 29 dollár/hordó körül ingadozott - derült ki a Bloomberg cikkéből. Az április határidő 32-33 dollár körül alakult. Az év elejétől kezdve február közepéig a WTI több 21 százalékkal, a Brent 19 százalékkal lett olcsóbb.

Indulnak a hajók

A kereskedők döntéseit elsősorban az a hír motiválta, hogy a francia Total SA megrendelésére vasárnap elkezdtek feltölteni olajjal egy tankhajót az iráni Kharg-szigeten. Ráadásul egy iráni tisztviselő arról beszélt, hogy spanyol és kínai vásárlók megbízásából is érkeznek tankerek a kikötőbe.

Irán az atomprogramja miatt 2012-ben bevezetett ENSZ-szankciók előtt az OPEC második legnagyobb exportáló országa volt Szaúd-Arábia után. A nagyhatalmakkal kötött tavalyi megállapodása nyomán újraindíthatta kivitelét, amelyet napi egymillió hordóra akar feltornászni.

A Bloomberg információi szerint a Totalon kívül a spanyol Compania Espanola de Petroleos olajfinomító és az orosz Lukoil is rendelt iráni olajat.

Durva visszaesés

Nem kevésbé fontos hír a fekete arany piacáról, hogy a kínai import három hónapos mélypontra esett, mivel a finomítók nem tudták feldolgozni az óriási raktárkészletet. A világ legnagyobb energiafogyasztó országa az egy évvel korábbinál 4,6 százalékkal, a rekordmennyiségű decemberi behozatalnál 20 százalékkal vásárolt kevesebb olajat idén januárban.

Az USA-ban 2010 januárja óta a legkevesebb olajfúrótorony üzemelt az év első hónapjában - derült ki Baker Hughes olajipari szolgáltató vállalat adataiból. Az aktív kutak száma 28-cal 439-re csökkent.

Nem lesz nagy áremelkedés

A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai olajpala-termelők még ezen az alacsony árszinten is folytatják a munkájukat. Eközben az USA-ban félmilliárd hordó tartalék halmozódott fel. Erre jön rá pluszként az iráni kivitel felfutása és a kínai behozatal esése.

Amíg a kitermelés nem csökken jelentősen, nem várható jelentős áremelkedés - összegzi a helyzetet David Lennox Sydneyben dolgozó elemző.

Tovább zsugorodik az orosz büdzsé

A kőolaj árának csökkenése miatt Oroszország 24 százalékkal, tonnánként 39,5 dollárra mérsékli a kivitelre szánt kőolaj vámját márciustól az egy hónappal korábbi 52 dollárról - idézte az MTI az orosz pénzügyminisztérium közleményét. Egy éve márciusban még 105,8 dollár volt ez a közteher.

A moszkvai kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva meghatározott képlet alapján számolnak ki. A február 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 28,38 dollár volt, az hónappal korábbi 33,46 dollár után.